Bo-mässan i Vuores är Finlands största urbana byggprojekt

Bo-mässan i Vuores är Finlands största urbana byggprojekt

den 19 september 2012

Endast sju kilometer från Tammerfors ligger Finlands största och mest ekoeffektiva Moderna Trädgårdsstad. I Vuores finns de smarta dagvattenlösningarna, ett avancerat avfallshanteringssystem men framför allt en arkitektur som överensstämmer med framtidens visioner av hållbart boende där design och smarta energilösningar går hand i hand.


Av Kim Hall

Att årets bomässa blev just Vuores har sin naturliga förklaring i att området kring Tammerfors växer och allt fler väljer att bo naturnära och i bostäder som lever upp till den moderna familjens krav på ekoeffektiva bostäder.

Bostadsmässan är ett stort evenemang som lockar närmare 130 000 människor. Bomässan i Tammerfors är den 43 bostadsmässan som arrangeras av Finlands Bostadsmässa och Tammerfors stad.

Tomthyra
Hela området omfattar ca 15 hektar med totalt 185 bostäder. Här finns friliggande villor, parhus och radhus på tomtarealer mellan 500-900 kvm. I Finland är det inte ovanligt med hyrestomter där villaägaren arrenderar marken som huset står på för ca 1600-2700 euro per år. Om huset uppfyller kraven som ställs på passiv energibyggnad kan tomthyran sänkas med 50 procent de fem första åren.

Det finns 39 olika boendeformer på området. 27 av dem är egnahemshus där nio har passiv energi och två nollenergihus, vilket vi i Sverige brukar kalla Plushus. Det finns tre våningshus som antingen är hyresbostäder eller som man kan äga. Unikt i detta projekt är SOS-Barnbyarnas kvartershem som är till för fosterfamiljer som tack för att de ställer upp för samhället och de utsatta fosterbarnen får reducerad hyra.

De fyra radhuslägenheterna består av hyres-, ägo- och bostadsrättslägenheter. Det finns tre parhuslägenheter som är dels ägo- dels bostadsrättslägenheter.  Dessutom finns ett servicehem för personer med nedsatt funktionsförmåga samt ett produkthus.

Mjuk inramning
Mellan flerbostadshusen och villaområdet finns en park som delvis är stenlagd och delvis fylld med färgglada blommor, buskar och träd. Det ger en mjuk inramning till området och är en plats för umgänge, konst och avkoppling.

Ett exempel på Nollenergihus är den gula trävillan Lantti i två plan med Ruukkis nya svarta tak av stål som blir allt vanligare när man bygger lågenergihus eller passivhus. Fördelen med ståltak är att det är extremt hållbart och väger nästan ingenting. Det går snabbt och lätt att lägga, även på gammalt tak.

? För 30 år sedan sa man att aluminium skulle konkurrera ut alla andra tak. Men stålets formbarhet och hållbarhet gör att allt fler väljer ståltak, förklarar Tapani Tuominen, kommunikationschef på Ruukki.

Svart Classic garanterar t ex 50 års teknisk kvalitet och 20 år estetisk kvalitet. Medan det röda Finnera garanterar 40 år teknisk kvalitet och 15 år estetisk kvalitet. Det har bidragit till att många offentliga byggnader, så som kyrkor och kulturbyggnader som renoveras får någon av dessa tak. Men det blir också allt vanligare med ståltak på villor och flerfamiljshus. De vanligaste färgerna är svart, grått, rött eller grönt. Men det går att välja i princip vilken färg som helst.

Nollenergihus
Nollenergihuset Lantti är 139 kvm och värms upp av fjärrvärme och solpaneler. Den åtta kvm stora solfångaren värmer upp hushållsvattnet.  Med god värmeisolering och lufttäthet samt fönstrens storlek och placering gör att det naturliga ljuset utnyttjas utan att det blir överhettat inomhus. Värmeåtervinningen i luftkonditioneringsmaskinen ger 80 procent årlig verkningsgrad. Belysningen är så klart LED.

Den första juli i år skärptes energikraven i Finland. Varje fastighet på mässan har därför en stor skylt utanför där mässbesökarna kan läsa energiförbrukningen. Det nya E-talet som definierar den totala energiförbrukningen och energikostnaderna för egnahemshus går lätt att avläsa.

? Energicertifikaten för mässhusen baserar sig på bestämmelserna som fanns under byggfasen, tillägger, Timo Hautakoski, marknadsdirektör för Bomässan i Tammerfors.

Eftersom det är en mässa som i huvudsak vänder sig till konsumenter finns det ett stort inslag av olika slags rådgivning. Det kan vara inredning, bygg- och reparationsrådgivning, trädgårdsrådgivning och naturligtvis energirådgivning.

Här presenteras många nyheter. Finland som bekant känd för sin Sauna. På denna bomässa har arkitekterna kombinerat en modern Sauna med Spa. En del av fastigheterna har utomhustunnor och en generös bastu inomhus med helkaklade duschutrymmen. I vissa badrum fanns även bubbelbad i anslutning till saunan.

Braskaminer
Ett annat återkommande inslag var braskaminer där brasan kunde ses från båda hållen och i vissa fall fungerade som avskiljare mellan matplats och vardagsrum. Öppenheten upp till tak med loftgångar var också vanligt förekommande.

Trädgårdsmiljön bestod i många fall av olika sittplatser, både inglasade och utomhusterrasser med utsikt över grönskan. Ett avancerat dagvattensystem där vattnet återvanns, var också ett nytt inslag i det moderna ekosamhället.

Sophanteringen hade man löst genom avfallsstationer i området där de boende kunde sortera avfallet i olika tunnor med rör som transporterade avfallet under mark till en central avhämtningsstation där sopbilen hämtade kvarterets sorterade sopor. Ett smart ekologiskt återvinningssystem som allt fler bostadsområden borde ta efter.

Utmärkande för Finland är deras design. Vintage är inne. Det kunde man konstatera på val av färger och tapeter. 70-talets medaljongtapeter eller 60-talets blommiga tapeter och färger har fått renässans, men i en modern tappning. Barnens rum ska t ex vara färgstarka, medan i tonåringarnas rum ofta har en myshörna med fotomontage på väggen.

Hyra konst
Ett annat unikt inslag i denna boendemiljö var möjligheten att hyra eller köpa konst av den lokala konstföreningen. Antingen för utomhusbruk eller inomhus. Det var allt från skulpturer till målningar. Så för den som tröttnar på sin konst går det alltid att byta till något nytt.

Istället för att alltid blicka söder- eller väster ut för att inspireras va en bomässa, så finns det all anledning att besöka den finska bomässan, som äger rum varje år, alltid på en ny plats där människor kommer att bo i framtiden.

På bilden:
Modern Trädgårdsstad var temat för årets bomässa i Vuores i Finland. Här fick många leverantörer tillfälle att visa upp sina nyheter. De gröna inslagen var påtagliga.


Samverkan mellan fyra fastighetsbolag för att bidra till Malmös utveckling genom att förnya Rosengård

den 14 januari 2015

Det prisbelönta stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah ska bidra till att stärka bostadsområdet Rosengård, och skapa liv och rörelse i ett område som tidigare har varit ganska avskilt från övriga Malmö.

Hackathon utvecklar Göteborg och Borås digitalt

den 13 januari 2015

Forskningsprojektet “Smarta städer: Innovativ eGovernance” samlar hackare, utvecklare, idésprutor, stadsplanerare, arkitekter, medborgare, boråsare och göteborgare för ett hackathon som spänner över helgen 16-19 januari. I fokus är stadsfrågorna.

EIO positivt till nya regler för elinstallationer

den 13 januari 2015

Idag överlämnade Elbehörighetsutredningen sitt betänkande till regeringen. Elektriska Installatörsorganisationen EIO välkomnar förslaget som ett första steg i en nödvändig moderniseringsprocess av reglerna som styr elteknikbranschen.

Ny forskning visar på samband mellan sjukdom och dåligt inomhusklimat

den 1 januari 2015

De flesta av oss tillbringar närmare 90 procent av tiden inomhus och det gör ett dåligt inomhusklimat till en av de största orsakerna till sjukdom och illamående. Det i sin tur leder till ett ökat antal sjukdagar, minskad koncentrationsförmåga och lägre produktivitet.

Tydligare fokus för Riksantikvarieämbetet

den 1 januari 2015

Den 1 januari 2015 sker två stora förändringar för Riksantikvarieämbetet. Enligt regeringsbeslut överförs den arkeologiska uppdragsverksamheten till Statens historiska museer och vi lämnar över ett 70-tal kulturfastigheter till Statens fastighetsverk.

Vi vill inte lägga ner tid på målning och underhåll av våra hus

den 1 januari 2015

När vi bygger ett nytt hus önskar vi oss så lite underhåll som möjligt. En undersökning visar at vi varken har lust eller pengar för att kunna renovera och underhålla huset utvändigt. Därför vill vi ha tåliga material med lång hållbarhet och inget underhåll.

Stöd Musikhjäpen - det gör vi - #mh14

den 13 december 2014

Musikhjälpen avslutas under den här helgen. Stöd den. Det gör vi. Klicka vidare för att läsa hur man gör!

Swedish Match kommenterar Konkurrensverkets stämningsansökan

den 10 december 2014

Som tidigare kommunicerats har det svenska Konkurrensverket utrett ett enhetligt etikettsystem som tillämpats i snuskylar ägda av Swedish Match och som lånas ut till återförsäljare. Den 9 december 2014 lämnade Konkurrensverket in en stämningsansökan mot Swedish Match vid Stockholms tingsrätt.

Att bryta ensamhet bland äldre människor

den 7 december 2014

Antalet äldre som i perioder tycker att de lider av ensamhet är 40 procent. Vad kan samhället göra för att minska ensamheten? Politiker, föreningar och forskare träffas 10 december i ett samtal kring vad som görs för äldre i dag och vad som kan göra i framtiden.

ARDEX: Vad ger SP rätten att inte följa en monteringsanvisning när man testar ett tätsystem?

den 4 december 2014

Att 17 av 20 tätskikt läcker efter att SP testat har ni säkert redan läst om. ARDEX Tätsystem är inte testat. Det finns två enkla regler att följa när man ska montera ett tätsystem, oavsett vems. Ett. Följa leverantörens monteringsanvisning. Två. Aldrig byta ut en produkt som ingår i systemet. SP har vare sig följt punkt ett eller två när de utfört sina tester.

EXTRA EXTRA EXTRA Regeringen utlyser extra val

den 3 december 2014

Det blir ett nytt riksdagsval i Sverige den 22 mars 2015. Statsminister Stefan Löfven (S) kommer fram till dess inte att ta några nya initiativ till samarbete. ”Den tiden tycks vara förbi", säger han till dn.se på en presskonferens efter budgetförlusten.

REGERINGSKRISEN Löfven till DN: – Uteslutet att jag skulle sitta kvar

den 2 december 2014

Statsminister Stefan Löfven (S) ökar nu pressen på de borgerliga oppositionspartierna för att få igenom sitt budgetförslag i riksdagen. Samtidigt gör han klart att han inte tänker fortsätta regera om alliansens budget vinner med stöd av Sverigedemokraterna. Det här skriver dn.se. –?Att jag skulle sitta kvar och administrera den är uteslutet, säger Stefan Löfven till dn.se.

EXTRA: Sverigedemokraterna fäller Sveriges regering - Stefan Löfven tvingas avgå?

den 2 december 2014

Sverigedemokraterna fäller regeringen genom att rösta på Alliansens budget. Det beskedet lämnade partiet i dag vilket innebär en kris för regeringen med tre möjliga utgångar. Det här skriver bland annat TT och vlt.se.

Svenskar mest givmilda i Europa, och prylar högst upp på önskelistan

den 2 december 2014

Prylar ligger högt på svenska folkets önskelistor. En femtedel av svenskarna vill helst ha något teknikrelaterat av tomten. Det visar en undersökning som Intel har genomfört. Bland män står prylar allra högst på önskelistan – medan kvinnor hellre vill ha presentkort. Undersökningen visar också att svenskarna är mer generösa än andra européer när julklapparna ska inhandlas.

Viktiga bitar måste falla på plats på COP 20

den 27 november 2014

På måndag inleds det tjugonde partsmötet under FN:s klimatkonvention. Sedan tidigare har världens länder enats om att ta beslut om en ny global överenskommelse i Paris 2015 och som ska träda i kraft år 2020. Men för att detta avtal ska bli möjligt måste flera viktiga bitar falla på plats i Lima skriver SVT Nyheter.

Nyöppning imorgon av Åhléns i Linköping

den 26 november 2014

Nu slår portarna upp till nya Åhléns i Linköping. Varuhuset har genomgått en total renovering vilket innebär att varuhuset nu består av ett plan och erbjuder Åhléns senaste koncept inom Dam, Barn, Skönhet och Hem, samt öppnar ett eget kafé, Café Å lait, som kommer att servera genomtänkt ekologisk mat i en franskinspirerad miljö.

Alfa Lavals kapitalmarknadsdag - sammanfattning från affärsuppdateringen

den 25 november 2014

Alfa Lavals kapitalmarknadsdag, som hölls på tisdagen i Köpenhamn, inleddes med en presentation av Lars Renström, VD och koncernchef. Han talade om hur strukturella förändringar - speciellt inom energi, miljö, levnadsstandard och globalisering - fortsätter att vara högst relevanta drivkrafter även framöver.

NCC är med och gör Frihamnen till stadsdel

IG Passivhus har ordet

den 7 januari 2015

Från och med Fastighet & Bostadsrätt nr 6, 2014 till och med Fastighet & Bostadsrätt nr 5, 2015 kommer vi att kunna läsa allt aktuellt som händer inom IG Passivhus Sverige i en separat folder som följer med varje nummer av tidningen. Klicka vidare för att komma till webbversionen!

Läs senaste Fastighet & Bostadsrätt här!

den 28 december 2014

Vill du läsa senaste webb-tidningen av Fastighet & Bostadsrätt - 2014 års sista - klicka vidare!

Lyssna på Dogge Doggelitos Vi älskar betong

den 18 november 2014

Tidskriften Betong presenterar nu musikvideon ”Vi älskar betong”, som uruppfördes på Betonggalan i samband med prisutdelningen av "Ung&Tung" i torsdags förra veckan. Filmen är frukten av ett unikt samarbete mellan betongbranschen, Tidskriften Betong och den folkkäre betongambassadören Dogge Doggelito.

Mimer i Västerås bygger höghus i modern industriell träteknik vid Öster Mälarstrand

den 31 oktober 2014

– På fantastiska Öster Mälarstrand bygger vi trähus i sex våningar, säger Mimers VD Anders Nordstrand. Det går snabbt och är bra för miljön i Västerås. Dessutom ökar vi konkurrensen och spänner bågen för ny, spännande träarkitektur.

Nyskapande upphandling av äldreboende i Falun

den 29 oktober 2014

Vård- och omsorgsboendet Kårebacken är det första på 20 år i Falun. Det nyskapande i projektet är upphandlingsmodellen, den snabba byggprocessen och det klimatsmarta slutresultatet. Projektet var i också i fokus för den konferens som projektet Trästad genomförde i Falun den 22-23 oktober.

Jannice Johansson i ny roll som vice vd för Tengbom

den 4 oktober 2014

Arkitektkontoret Tengbom utser Jannice Johansson (bilden) till vice vd. Jannice har arbetat i ledande befattningar inom Tengbom sedan 2008 och tillträdde den nya rollen 1 oktober.

IVA–rapport visar byggmetoders betydelse för klimatpåverkan

den 24 september 2014

Att byggnader som vi lever och bor i påverkar klimatet är känt. Uppvärmning, hushållens beteendemönster och byggnaders energiförbrukning har haft ett konstant fokus sedan byggsektorn började diskutera klimatpåverkan. Avsevärt mindre känt är att själva byggprocessen har en helt avgörande klimatbelastning - redan idag. Kanske uppemot 50 procent.

Allt fler efterfrågar passivhus på den svenska byggmarknaden

den 23 september 2014

Det moderna passivhuset finns idag uppfört på drygt 40000 platser I världen, vilket är resultatet av ett gediget pionjärarbete. Ny fönsterteknik utvecklas snabbt i Europa, vilket är en nyckelfråga när nu hus och byggnader med passivhusteknik blir allt mer etablerat i Sverige och IG Passivhus Sverige anordnade ett välbesökt seminarium i ämnet passivhusfönster på World Trade Center i Stockholm.

Hållbarhet i fokus hos AB Bostäder i Borås

den 23 september 2014

Som en del av kretsloppsstaden Borås ligger klimat- och miljöfrågor varmt om hjärtat hos AB Bostäder i Borås. Företaget arbetar med hållbarhet i fokus från hur man arbetar med sina bostadsområden och tar tillvara på sina kunders engagemang för utveckling samtidigt som man renoverar fastigheter och bygger nytt med hållbarhetstankar.

Ny teknik ger renässans för modernt tegelbyggande

den 23 september 2014

Många klassiska byggnader i vårt land står som aspiranter på titeln ”Sveriges förnämsta tegelbyggnad”, inte minst månghundraåriga slott, förnäma herrgårdar och påkostade kyrko–byggnader, men frågan är om inte Stockholms fantastiska Stadshus som bär arkitekten Ragnar Östbergs signum, plockar hem titeln. Nu är tegelkonstruktioner åter på frammarsch genom en snabb teknikutveckling.

Grön fasad producerar syre och renar luften

den 23 september 2014

God tid att flytta in i Stefano Boeris två trädbestyckade höghus mitt i Milano. Bosco Verticale visar att grön arkitektur kan vara mer än teknik och material. Miljötänk och förtätning samsas här i en enda arkitektonisk lösning.