Grön fasad producerar syre och renar luften

Grön fasad producerar syre och renar luften

den 23 september 2014

God tid att flytta in i Stefano Boeris två trädbestyckade höghus mitt i Milano. Bosco Verticale visar att grön arkitektur kan vara mer än teknik och material. Miljötänk och förtätning samsas här i en enda arkitektonisk lösning.


AV LEO GULLBRING

- Ett hus blir knappast grönare än så här, säger Stefano Boeri på väg uppför trapporna i ett av de två höghusen som är så gott som inflyttningsklara. Vi planterar nästan tusen träd på balkongerna.

- Fler än hälften är högre än 2,5 - 3 meter, förklarar landskapsarkitekten och kollegan Laura Gatti, och de kommer att växa sig 8 meter höga. Tillsammans motsvarar de en skog på nästan en hel hektar.

Balkong på balkong fyllda med träd, små som stora. Men här finns också gott om buskar och andra plantor. Det doftar av både rosmarin och andra kryddor. När jag var här i april så gav de skira lövverken skugga i det intensiva solljuset. Men om några månader framåt vintern kommer löven att falla av och släppa in mer ljus från Milanos oftast rätt grådisiga och smogstinna himmel. Fasaden lever helt enkelt med årstiderna. Och även om det inte är någon riktig skog så ger lövprasslet och de lätta grenverkens nätta rörelser en på-landet-känsla samtidigt med en helt ny stadsupplevelse. Och dessutom dämpas också ljudet från Milanos alla ettriga mopeder och envetna biltrafik.

Tanken är att en hel hektar skog placerad på höjden ska producera syre och rena luften från trafikdamm och mikropartiklar med hjälp av gröna fasader. Men det är minst lika viktigt hur lövverken filtrerar ljuset sommar- respektive vintertid. Och Stefano erkänner att den här enkla och inte särskilt tekniskt krävande lösningen kan tyckas närmast banal, något han också har blivit anklagad för, men han menar att det gör också att projektet fungerar. Merkostnaden jämfört med ett vanligt höghus är endast 5 procent i det amerikanska byggföretagets Hines budget om totalt 65 miljoner euro.

- Vi fick idéen när vi besökte Dubai för flera år sedan för att diskutera skyskrapeboomen världen över, berättar Stefano och lutar sig ut över en av balkongerna. Skyskrapor är sällan miljövänliga och ändå byggs det bara fler och fler som är högre och högre. Här finns utrymme för hållbara lösningar och miljötänk. Men skulle man inte kunna skapa en grön arkitektur som är något mer än bara teknik? Varför inte satsa på träd och en fasad som är något av ett växtelement i sig?

En god idé förvisso, men inte särskilt enkel att förverkliga. Det är inte lätt att bygga skog på höjden. Stefano har under processen blivit vän med botaniker, landskapsarkitekter, kemister, etologer för att inte tala om professor Bodo Ruck i Freiburg som bland annat är expert på växters aerodynamik. Högst upp mellan de 78 respektive 100 meter höga huskropparna vid Porta Garibaldi kan det bli rätt blåsigt, även om Milano inte är särskilt vindutsatt?

- Jag är inte någon växtexpert utan främst arkitekt, men jag har fått lära mig att varje enskilt träd, hur högt det är, vilket trädslag vi väljer och hur de placeras i förhållande till de andra spelar en viktig roll. Det påverkar mikroklimatet och hur mycket fukt som produceras. Blandningen av löv- och barrträd är minst lika viktig, både vad gäller solavskärmning och hur vi lyckas få till ett mikroklimat även vintertid.

- Ett av problemen har varit tyngden av inte endast träden utan också all jord som går åt. Balkong- och växthusjord är för lös, och planteringsjord för tung, så tillsammans med botanikerna har vi experimenterat fram en jord som väger cirka 1 400 kilo per kubik. Lådorna, där rötterna inte endast behöver djup utan framförallt horisontellt utrymme för växa, har vi utrustat med ett nät längst ner som förankrar rötterna och som gör att träden kan motstå plötsliga kastvindar.

Stefano slår sig ned i en av de ännu tomma lägenheterna och berättar att Ovidius berättelse om nymfen Dafne varit en mer poetisk inspiration. När både hon och Apollon träffats av Eros pilar, den ene av en guldförgylld, den andra av en blyspetsad, blir han galet kärlekskrank och hon än mer blyg. Dafne flyr som ett skräckslaget rådjurskid för att i sista stund räddas av sin far flodguden. Han bevarar hennes oskuld för evigt genom att förvandla henne till ett lagerträd. Men Stefano nämner också Reyner Banhams idéer om en arkitektur som hanterar vädrets makt och skänker bekvämlighet. Och också vår längtan till natur och skog, likt en Henry David Thoreau i sitt Walden. Hur modernt Bosco Verticale än ser ut, så finns här också en vilja att fånga upp det milanesiska sena artonhundratalets murgrönetäckta husfasader och takterrasser i en nu helt moderniserad variant.

Och Bosco Verticale är förstås inte ensamt i sin gröna arkitektur, flera arkitekter arbetar med att skapa en grön arkitektur som också i grunden ifrågasätter modernismens estetik. Drömmen om det avskalat sparsmakat geometriskt perfekta går i graven, istället är det naturens till synes improviserat disharmoniska ständigt föränderliga uttryck som gäller. Och en arkitektur som reagerar på årstidernas växlingar är rätt fascinerande, plötsligt så blir husen själva en del av park- och grönområden. Andra exempel är den malaysiske arkitekten Ken Yeangs idéer om gröna skyskrapor som har inspirerat inte minst Foster & Partners. Men det finns betydligt mer avancerade lösningar hos François Roche, Philip Beesley, MVRDV, Triptyques och Sulan Kolatan, bara för att nämna några. Och det är kanske hög tid att vi lämnar drömmen om trädgårdsstaden bakom oss, samtidigt som dess krav på park och trädgårdar ändå infrias, fast nu i en förtätad stadsmiljö. Just lösningen med en integration av växtlighet i byggnader har blivit en utmaning, inte minst efter den franske botanikern Patric Blanc pionjärinsatser med vertikala trädgårdar världen över.

Här i Milano finns också en politisk dimension som är alltför sällan förekommande i arkitekturen. För tre år sedan var Stefano nära att bli de italienska vänsterdemokraternas borgmästarkandidat i Milano, och andraplatsen i primärvalet garanterade honom en roll som kulturborgarråd under en kort tid. Hans vision var mer än några enstaka hus. I hans program återfanns idéen att bygga en grön ring kring Milano, på samma sätt som runt Tysklands storstäder och här i Norden. BioMilano skulle däremot inte ta mängder av mark i anspråk med villamattor och förortsbebyggelse, utan med just moderna effektiva förtätande lösningar i stil med just Bosco Verticale. Och han hävdar att det inte räcker med tekniska ofta skattesubventionerad lösningar med grön teknik, oavsett om det nu är värmeväxlare, trähusbyggnation eller solcellsfasader. Det gäller att ta ett större grepp som förenar nödvändigheten med att leva i en förtätad innerstadsmiljö med vår längtan till trädgårdsliv i stadens utkant. Och i den ekonomiska kris som fortfarande håller Italien i ett järngrepp som krävs det enligt Stefano att man återigen tar fast på italienarnas förmåga att göra mer med mindre.

- Jag har alltid varit politiskt engagerad, säger han och berättar att han i sitt arbete som kulturborgarråd också tagit fasta på sin bakgrund som arkitekt i flera frågor där stadsplanering varit en drivande faktor för att utveckla staden.

- Politik idag innebär att gång på gång konfronteras med hur staden byggs, oavsett om det handlar om kultur eller socialpolitik som rör gentrifiering och segregering, du måste hantera stadsrummet: flytta avgränsningar, flytta funktioner, skapa nya offentliga platser, skapa nya relationer mellan människor.

Jag är förstås tvungen att fråga Stefano vad han som mångårig arkitekturkritiker och inte minst som tidigare chefredaktör för anrika arkitekturtidskriften Domus tänker om sitt eget projekt. Han skrattar brett och tvekar inte att ge sitt omdöme.

- Rent estetiskt är det inte särskilt raffinerat eller sofistikerat, absolut inte. Det är två huskroppar helt enkelt. Jag har försökt arbeta med balkongernas placering och hur de skapar ett närmast grafiskt uttryck, men jag har fått gå med på många kompromisser med amerikanska Hines som är byggherre. Jag var på vippen att hoppa av, men jag anser att experimentet är så pass viktigt att det måste genomföras.

På bilden:
Balkong på balkong fyllda med träd, små som stora. Två trädbestyckade höghus som utmanar de nya glasskraporna vid Porta Garibaldi i Milano.
Foto: Leo Gullbring

Ny kontorschef till Tengboms i Uppsala

den 28 oktober 2014

Jörgen Orback har utsetts till ny kontorschef för Tengboms kontor i Uppsala. Han har varit verksam i Tengbomgruppen sedan 2008 och drev innan dess framgångsrikt egen verksamhet i Naturvårdsbyrån AB som förvärvades av Tengbom.

Stockholm och New York samarbetar för att lösa städernas framtidsfrågor

den 26 oktober 2014

Det vi vet om framtidens städer är att de inte kommer att se ut som vi föreställer oss dem idag. Osäkerheten kring klimat och folkförflyttningar gör att vi måste planera för städer som är både robusta och flexibla.

Emelie Mannheimer blir ny marknads- och kommunikationschef på Tengbom

den 23 oktober 2014

Efter en omfattande rekryteringsprocess, står det nu klart att Emelie Mannheimer blir arkitektkontoret Tengboms nya marknads- och kommunikationschef. Mannheimer går från kommunikationsbyrån Springtime där hon under de senaste åren varit byråchef och del av ledningsgruppen.

Täby Centrum vinner fler priser

den 19 oktober 2014

Täby Centrum har utsetts till Sveriges bästa köpcentrum. Centrumet har de senaste åren genomgått en omfattande förnyelse, både utvändigt och invändigt. Tema har sedan projektets start 2011 haft uppdrag som arkitekt åt totalentreprenören Strabag.

Botrygg och Semrén & Månsson vinner tävling i Uppsala

den 16 oktober 2014

Nu står det klart att Botrygg tillsammans med Semrén & Månsson vunnit tilldelningstävlingen för Östra Sala backe i Uppsala. Det vinnande förslaget bygger på öppenhet samt social och ekologisk hållbarhet.

Åtta utvalda aktörer får utforma andra etappen av Östra Sala backe i Uppsala

den 14 oktober 2014

Under våren har Uppsala kommun bjudit in till en markanvisningstävling för den andra etappen av Östra Sala backe, nära Årsta centrum. Åtta utvalda aktörer går nu vidare i processen att tillsammans bygga närmare 500 bostäder.

Klädd till fest vann arkitekttävling i Katrineholm

den 8 oktober 2014

Ett rationellt hus i skimrande festkläder står som vinnare i arkitekttävlingen för Stortorget i Katrineholm där hela 135 bidrag tävlade om torghusets nya utformning. Det vinnande förslaget är utformat av Andreas Bengtsson, Anna Carlsson och Johanna Enhörning och färdigställdes innan Anna och Johanna påbörjade sin anställning på Nyréns Arkitektkontor i Malmö.

LINK arkitektur rekryterar hållbarhetschef från IVL Svenska Miljöinstitutet

den 7 oktober 2014

Ett av Nordens största arkitektföretag, LINK arkitektur, har rekryterat Ivana Kildsgaard till rollen som hållbarhetschef för den svenska verksamheten. Ivana är arkitekt och ingenjör med flera års erfarenhet av arbete med hållbara byggnader och energieffektivisering.

Linköping Centralstation vinner i World Architecture Festival 2014

den 6 oktober 2014

I hård konkurrens tog förslaget till Linköping Centralstation hem vinst i World Architecture Festival (WAF) i Singapore. Stationen vann i kategorin Infrastruktur, framtida projekt.

Jannice Johansson i ny roll som vice vd för Tengbom

den 4 oktober 2014

Arkitektkontoret Tengbom utser Jannice Johansson (bilden) till vice vd. Jannice har arbetat i ledande befattningar inom Tengbom sedan 2008 och tillträdde den nya rollen 1 oktober.

Social hållbarhet präglar årets Planpris

den 3 oktober 2014

Sveriges Arkitekter delar vartannat år ut Planpriset till en kommun för bästa samhällsplanering eller stadsbyggnad. Årets Planprisjury, utsedd av Akademin för fysisk planering, har gått igenom över 25 olika planer och nominerat fyra kommunala stadsutvecklingsprojekt. Vem som vinner avslöjas på den årliga branschfesten Arkitekturgalan den 28 november.

Nya High Line i New York City öppnad efter 15 års arbete

den 1 oktober 2014

Nu är den sista delen av den offentliga parken High Line, i New York City, invigd. Det unika grönområdet mitt i stadens betong, belägen på ett gammalt upphöjt järnvägsspår, står nu färdigt. Hela parken sträcker sig 2,4 kilometer, från Gansevoort Street i Meatpacking District till 34th Street i norr, där linjen slutar vid Hudson Yards.

Sex arkitektteam utvalda att tävla om Handelshögskolan i Göteborg

den 1 oktober 2014

Akademiska Hus bjöd i juni in till arkitekttävling om utformning av ny byggnad för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Totalt inkom 73 intresseanmälningar från hela Europa.

Högsta pris till svenska arkitekter i tävlingen Shenzhen Bay Super City

den 24 september 2014

En ny strategi för skyskrapor gav högsta pris till svenska arkitekter i tävlingen Shenzhen Bay Super City. Urban Future Organization tillsammans med en mindre grupp svenska arkitekter samt CR-Design i Shenzhen har vunnit högsta pris i skyskrapetävlingen Shenzhen Bay Super City med sitt visionära projekt Cloud Citizens.

Bjerking rekryterar från Skanska

den 22 september 2014

Karina Skalmstad blir ny chef på avdelning Konstruktion på Bjerking. Hon kommer närmast från en tjänst som projektchef på Skanska.

Danska arkitekter lär sig om BIM hos LINK arkitektur

den 16 september 2014

Idag den 16 september besöker danska Byens netværk och BIM Equity, LINK arkitektur i Malmö för att höra om hur arkitektkontoret använder BIM i sitt dagliga arbete.

Vem vinner ROT-priset 2014?

den 16 september 2014

Fem byggnader har chansen att vinna Stockholms Byggmästareförenings ROT?pris 2014. Vinnaren kommer att avslöjas vid ett frukostseminarium fredagen den 19 september i Kulturhuset. Priset delas ut av juryns ordförande Anna-Greta Leijon.

Sweco utvecklar Älmsta centrum i dialog med medborgarna

IG Passivhus har ordet

den 7 januari 2015

Från och med Fastighet & Bostadsrätt nr 6, 2014 till och med Fastighet & Bostadsrätt nr 5, 2015 kommer vi att kunna läsa allt aktuellt som händer inom IG Passivhus Sverige i en separat folder som följer med varje nummer av tidningen. Klicka vidare för att komma till webbversionen!

Läs senaste Fastighet & Bostadsrätt här!

den 28 december 2014

Vill du läsa senaste webb-tidningen av Fastighet & Bostadsrätt - 2014 års sista - klicka vidare!

Lyssna på Dogge Doggelitos Vi älskar betong

den 18 november 2014

Tidskriften Betong presenterar nu musikvideon ”Vi älskar betong”, som uruppfördes på Betonggalan i samband med prisutdelningen av "Ung&Tung" i torsdags förra veckan. Filmen är frukten av ett unikt samarbete mellan betongbranschen, Tidskriften Betong och den folkkäre betongambassadören Dogge Doggelito.

Mimer i Västerås bygger höghus i modern industriell träteknik vid Öster Mälarstrand

den 31 oktober 2014

– På fantastiska Öster Mälarstrand bygger vi trähus i sex våningar, säger Mimers VD Anders Nordstrand. Det går snabbt och är bra för miljön i Västerås. Dessutom ökar vi konkurrensen och spänner bågen för ny, spännande träarkitektur.

Nyskapande upphandling av äldreboende i Falun

den 29 oktober 2014

Vård- och omsorgsboendet Kårebacken är det första på 20 år i Falun. Det nyskapande i projektet är upphandlingsmodellen, den snabba byggprocessen och det klimatsmarta slutresultatet. Projektet var i också i fokus för den konferens som projektet Trästad genomförde i Falun den 22-23 oktober.

Jannice Johansson i ny roll som vice vd för Tengbom

den 4 oktober 2014

Arkitektkontoret Tengbom utser Jannice Johansson (bilden) till vice vd. Jannice har arbetat i ledande befattningar inom Tengbom sedan 2008 och tillträdde den nya rollen 1 oktober.

IVA–rapport visar byggmetoders betydelse för klimatpåverkan

den 24 september 2014

Att byggnader som vi lever och bor i påverkar klimatet är känt. Uppvärmning, hushållens beteendemönster och byggnaders energiförbrukning har haft ett konstant fokus sedan byggsektorn började diskutera klimatpåverkan. Avsevärt mindre känt är att själva byggprocessen har en helt avgörande klimatbelastning - redan idag. Kanske uppemot 50 procent.

Allt fler efterfrågar passivhus på den svenska byggmarknaden

den 23 september 2014

Det moderna passivhuset finns idag uppfört på drygt 40000 platser I världen, vilket är resultatet av ett gediget pionjärarbete. Ny fönsterteknik utvecklas snabbt i Europa, vilket är en nyckelfråga när nu hus och byggnader med passivhusteknik blir allt mer etablerat i Sverige och IG Passivhus Sverige anordnade ett välbesökt seminarium i ämnet passivhusfönster på World Trade Center i Stockholm.

Hållbarhet i fokus hos AB Bostäder i Borås

den 23 september 2014

Som en del av kretsloppsstaden Borås ligger klimat- och miljöfrågor varmt om hjärtat hos AB Bostäder i Borås. Företaget arbetar med hållbarhet i fokus från hur man arbetar med sina bostadsområden och tar tillvara på sina kunders engagemang för utveckling samtidigt som man renoverar fastigheter och bygger nytt med hållbarhetstankar.

Ny teknik ger renässans för modernt tegelbyggande

den 23 september 2014

Många klassiska byggnader i vårt land står som aspiranter på titeln ”Sveriges förnämsta tegelbyggnad”, inte minst månghundraåriga slott, förnäma herrgårdar och påkostade kyrko–byggnader, men frågan är om inte Stockholms fantastiska Stadshus som bär arkitekten Ragnar Östbergs signum, plockar hem titeln. Nu är tegelkonstruktioner åter på frammarsch genom en snabb teknikutveckling.

Grön fasad producerar syre och renar luften

den 23 september 2014

God tid att flytta in i Stefano Boeris två trädbestyckade höghus mitt i Milano. Bosco Verticale visar att grön arkitektur kan vara mer än teknik och material. Miljötänk och förtätning samsas här i en enda arkitektonisk lösning.