Vård- och omsorgsboendet Kårebacken är det första på 20 år i Falun. Det nyskapande i projektet är upphandlingsmodellen, den snabba byggprocessen och det klimatsmarta slutresultatet. Projektet var i också i fokus för den konferens som projektet Trästad genomförde i Falun den 22-23 oktober.
AV NICLAS SVENSSON
Kårebacken är uppfört i industriell träbyggnadsteknik, och boendet omfattar 32 lägenheter fördelat på 24 platser för personer med demensproblematik och därtill 8 korttidsplatser.
Smidiga badrumslösningar
På flera håll inom boendet har använts smarta, innovativa lösningar. De högkvalitativa badrummen med inredningskoncept från Athena Nordic har bland annat svängbara tvättställ för minskade fallolyckor och effektiva ledstänger för ökad rörlighet och smidigare framkomlighet för såväl boende som personal. Under nattetid finns också ledljus i lägenheterna.
Ny form av upphandlingar
Kårebacken är det första i raden av tre nya äldreboenden som kommunen investerar i, "en investering i välfärden" som kommunalrådet Susanne Norberg sa vid invigningen i april i år.
? Det här är en investering i välfärden, fortsatte Susanne Norberg. Vi använder en serie upphandlingar riktade mot en industriell byggare. Det var så att före Kårebacken var färdigbyggt hade vi tagit fram riktlinjer för nästa bygge som stå klart i på Britsarvet 2015. Sedan bygger vi ytterligare ett nytt äldreboende i Hälsinggården 2016.
? Vi har mycket målmedvetet arbetat tillsammans med arkitekt och byggare för att nå maximalt gott resultat, säger Olle Wiking, Falu Kommunfastigheter. Vi tycker oss kunna hävda att vi är en ny ?upphandlingsmodell? på spåren, där intensivt samarbete och snabba beslut skapar en högeffektiv, byggprocess ? med det industriella träbyggandet som bas.
? Men framför allt har vi tillämpat ett verksamhetsnära arbetssätt med en delaktighet för personalen som vi inte har genomfört tidigare. Resultatet är vi mycket nöjda med, för det är både nyskapande och fullt möjligt att använda i processen för kommande byggprojekt.
Innobuild för framtiden
Idéerna och tankarna har konkretiserats i projektet Innobuild, som kännetecknats av några kärnpunkter:
? Här kombineras arkitektur och byggande med verksamhetsnära lösningar som förbättrar för boende och personalen.
? Grunden för utformning och designprocessen är att användarens behov skapar förutsättningar för attraktiva lösningar
? Målet är att det inte ska kosta mer att bygga smart än att bygga ?som vanligt?
Klimatsmart resultat
? Tveklöst har detta fungerat, och vi har byggt snabbt, effektivt och med ett mycket gott resultat, säger Jens Erneholt, VD för E3 Construction AB, som nyligen också fått det glädjande beskedet att få bygga det första större träbyggnadsprojektet i Västerås.
? Det industriella byggandet med moduler från estländska Harmet från Tallinn samt limträkonstruktioner från Moelven, har fungerat perfekt. Framtiden ligger i att kombinera de olika träbaserade, industriella byggteknikerna för ett fullgott, rationellt och klimatsmart slutresultat, avslutar Jens Erneholt.
Fakta Kårebackens vård- och omsorgsboende i Falun:
? Byggt i trä, förutom källare och grund som är av betong
? Totalentreprenör ovan grund: E3 Construction AB, övriga leverantörer Harmet (moduler), Moelven (limträ), Götenehus.
? Total yta 2000 kvadratmeter, varav 700 kvadratmeter gemensamhetsytor och personal
? 32 stycken lägenheter samt gemensamHETSutrymmen
? Beräknad energiförbrukning: 75 kWh per kvadratmeter och år
? Fjärrvärme
Från och med Fastighet & Bostadsrätt nr 6, 2014 till och med Fastighet & Bostadsrätt nr 5, 2015 kommer vi att kunna läsa allt aktuellt som händer inom IG Passivhus Sverige i en separat folder som följer med varje nummer av tidningen. Klicka vidare för att komma till webbversionen!
Vill du läsa senaste webb-tidningen av Fastighet & Bostadsrätt - 2014 års sista - klicka vidare!
Tidskriften Betong presenterar nu musikvideon ”Vi älskar betong”, som uruppfördes på Betonggalan i samband med prisutdelningen av "Ung&Tung" i torsdags förra veckan. Filmen är frukten av ett unikt samarbete mellan betongbranschen, Tidskriften Betong och den folkkäre betongambassadören Dogge Doggelito.
– På fantastiska Öster Mälarstrand bygger vi trähus i sex våningar, säger Mimers VD Anders Nordstrand. Det går snabbt och är bra för miljön i Västerås. Dessutom ökar vi konkurrensen och spänner bågen för ny, spännande träarkitektur.
Vård- och omsorgsboendet Kårebacken är det första på 20 år i Falun. Det nyskapande i projektet är upphandlingsmodellen, den snabba byggprocessen och det klimatsmarta slutresultatet. Projektet var i också i fokus för den konferens som projektet Trästad genomförde i Falun den 22-23 oktober.
Arkitektkontoret Tengbom utser Jannice Johansson (bilden) till vice vd. Jannice har arbetat i ledande befattningar inom Tengbom sedan 2008 och tillträdde den nya rollen 1 oktober.
Att byggnader som vi lever och bor i påverkar klimatet är känt. Uppvärmning, hushållens beteendemönster och byggnaders energiförbrukning har haft ett konstant fokus sedan byggsektorn började diskutera klimatpåverkan. Avsevärt mindre känt är att själva byggprocessen har en helt avgörande klimatbelastning - redan idag. Kanske uppemot 50 procent.
Det moderna passivhuset finns idag uppfört på drygt 40000 platser I världen, vilket är resultatet av ett gediget pionjärarbete. Ny fönsterteknik utvecklas snabbt i Europa, vilket är en nyckelfråga när nu hus och byggnader med passivhusteknik blir allt mer etablerat i Sverige och IG Passivhus Sverige anordnade ett välbesökt seminarium i ämnet passivhusfönster på World Trade Center i Stockholm.
Som en del av kretsloppsstaden Borås ligger klimat- och miljöfrågor varmt om hjärtat hos AB Bostäder i Borås. Företaget arbetar med hållbarhet i fokus från hur man arbetar med sina bostadsområden och tar tillvara på sina kunders engagemang för utveckling samtidigt som man renoverar fastigheter och bygger nytt med hållbarhetstankar.
Många klassiska byggnader i vårt land står som aspiranter på titeln ”Sveriges förnämsta tegelbyggnad”, inte minst månghundraåriga slott, förnäma herrgårdar och påkostade kyrko–byggnader, men frågan är om inte Stockholms fantastiska Stadshus som bär arkitekten Ragnar Östbergs signum, plockar hem titeln. Nu är tegelkonstruktioner åter på frammarsch genom en snabb teknikutveckling.
God tid att flytta in i Stefano Boeris två trädbestyckade höghus mitt i Milano. Bosco Verticale visar att grön arkitektur kan vara mer än teknik och material. Miljötänk och förtätning samsas här i en enda arkitektonisk lösning.