Att bryta ensamhet bland äldre människor

den 07 december 2014

Antalet äldre som i perioder tycker att de lider av ensamhet är 40 procent. Vad kan samhället göra för att minska ensamheten? Politiker, föreningar och forskare träffas 10 december i ett samtal kring vad som görs för äldre i dag och vad som kan göra i framtiden.


Känslan av ensamhet kan upplevas i alla skeden av livet, men när vi åldras kan den upplevas som svårare. Det kan bland annat höra samman med en försämrad hälsa, dålig ekonomi och att vännerna blir färre och färre.

- Åtta procent av de äldre i Sverige säger sig uppleva en ständig ensamhet. Det kanske inte låter mycket, men om man jämför det med att åtta procent av de äldre skulle ha en viss sjukdom, är det plötsligt en hög siffra, säger Elisabet Cedersund, professor i äldre och åldrande.

Så många som 40 procent av de äldre tycker att de lider av ensamhet i perioder.

Onsdagen den 10 december anordnar Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande, NISAL, vid Linköpings universitet, tillsammans med Bildningsförbundet Östergötland en heldag kring äldres ensamhet. Då kommer forskare, politiker, föreningar och organisationer att dela med sig av sina perspektiv på äldres ensamhet och ensamheten som ett fenomen i samhället.

- Det här är en viktig fråga som vi behöver hitta en lösning på. Hur kan vi erbjuda äldre aktiviteter som inte kostar pengar? Vad spelar typen av boende för roll? Här kan forskare och föreningar bidra med sina olika perspektiv, säger Elisabet Cedersund.

Inbjuden att berätta om sitt arbete är bland annat Campaign to end loneliness, en brittisk organisation som arbetar för att motverka ensamhet och som på några år har vuxit till en stor aktör i England.

Tillbaka till ljust och fräscht

den 14 januari 2015

Tvärtemot de senaste trenderna dominerar ljust och fräscht när svensken väljer inredning. Det visar NCC:s genomgång av hur svenskarna har valt när de köpt en nyproducerad bostad av NCC det senaste året.

Samverkan mellan fyra fastighetsbolag för att bidra till Malmös utveckling genom att förnya Rosengård

den 14 januari 2015

Det prisbelönta stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah ska bidra till att stärka bostadsområdet Rosengård, och skapa liv och rörelse i ett område som tidigare har varit ganska avskilt från övriga Malmö.

Hackathon utvecklar Göteborg och Borås digitalt

den 13 januari 2015

Forskningsprojektet “Smarta städer: Innovativ eGovernance” samlar hackare, utvecklare, idésprutor, stadsplanerare, arkitekter, medborgare, boråsare och göteborgare för ett hackathon som spänner över helgen 16-19 januari. I fokus är stadsfrågorna.

EIO positivt till nya regler för elinstallationer

den 13 januari 2015

Idag överlämnade Elbehörighetsutredningen sitt betänkande till regeringen. Elektriska Installatörsorganisationen EIO välkomnar förslaget som ett första steg i en nödvändig moderniseringsprocess av reglerna som styr elteknikbranschen.

Ny forskning visar på samband mellan sjukdom och dåligt inomhusklimat

den 1 januari 2015

De flesta av oss tillbringar närmare 90 procent av tiden inomhus och det gör ett dåligt inomhusklimat till en av de största orsakerna till sjukdom och illamående. Det i sin tur leder till ett ökat antal sjukdagar, minskad koncentrationsförmåga och lägre produktivitet.

Tydligare fokus för Riksantikvarieämbetet

den 1 januari 2015

Den 1 januari 2015 sker två stora förändringar för Riksantikvarieämbetet. Enligt regeringsbeslut överförs den arkeologiska uppdragsverksamheten till Statens historiska museer och vi lämnar över ett 70-tal kulturfastigheter till Statens fastighetsverk.

Vi vill inte lägga ner tid på målning och underhåll av våra hus

den 1 januari 2015

När vi bygger ett nytt hus önskar vi oss så lite underhåll som möjligt. En undersökning visar at vi varken har lust eller pengar för att kunna renovera och underhålla huset utvändigt. Därför vill vi ha tåliga material med lång hållbarhet och inget underhåll.

Stöd Musikhjäpen - det gör vi - #mh14

den 13 december 2014

Musikhjälpen avslutas under den här helgen. Stöd den. Det gör vi. Klicka vidare för att läsa hur man gör!

Swedish Match kommenterar Konkurrensverkets stämningsansökan

den 10 december 2014

Som tidigare kommunicerats har det svenska Konkurrensverket utrett ett enhetligt etikettsystem som tillämpats i snuskylar ägda av Swedish Match och som lånas ut till återförsäljare. Den 9 december 2014 lämnade Konkurrensverket in en stämningsansökan mot Swedish Match vid Stockholms tingsrätt.

ARDEX: Vad ger SP rätten att inte följa en monteringsanvisning när man testar ett tätsystem?

den 4 december 2014

Att 17 av 20 tätskikt läcker efter att SP testat har ni säkert redan läst om. ARDEX Tätsystem är inte testat. Det finns två enkla regler att följa när man ska montera ett tätsystem, oavsett vems. Ett. Följa leverantörens monteringsanvisning. Två. Aldrig byta ut en produkt som ingår i systemet. SP har vare sig följt punkt ett eller två när de utfört sina tester.

EXTRA EXTRA EXTRA Regeringen utlyser extra val

den 3 december 2014

Det blir ett nytt riksdagsval i Sverige den 22 mars 2015. Statsminister Stefan Löfven (S) kommer fram till dess inte att ta några nya initiativ till samarbete. ”Den tiden tycks vara förbi", säger han till dn.se på en presskonferens efter budgetförlusten.

REGERINGSKRISEN Löfven till DN: – Uteslutet att jag skulle sitta kvar

den 2 december 2014

Statsminister Stefan Löfven (S) ökar nu pressen på de borgerliga oppositionspartierna för att få igenom sitt budgetförslag i riksdagen. Samtidigt gör han klart att han inte tänker fortsätta regera om alliansens budget vinner med stöd av Sverigedemokraterna. Det här skriver dn.se. –?Att jag skulle sitta kvar och administrera den är uteslutet, säger Stefan Löfven till dn.se.

EXTRA: Sverigedemokraterna fäller Sveriges regering - Stefan Löfven tvingas avgå?

den 2 december 2014

Sverigedemokraterna fäller regeringen genom att rösta på Alliansens budget. Det beskedet lämnade partiet i dag vilket innebär en kris för regeringen med tre möjliga utgångar. Det här skriver bland annat TT och vlt.se.

Svenskar mest givmilda i Europa, och prylar högst upp på önskelistan

den 2 december 2014

Prylar ligger högt på svenska folkets önskelistor. En femtedel av svenskarna vill helst ha något teknikrelaterat av tomten. Det visar en undersökning som Intel har genomfört. Bland män står prylar allra högst på önskelistan – medan kvinnor hellre vill ha presentkort. Undersökningen visar också att svenskarna är mer generösa än andra européer när julklapparna ska inhandlas.

Viktiga bitar måste falla på plats på COP 20

den 27 november 2014

På måndag inleds det tjugonde partsmötet under FN:s klimatkonvention. Sedan tidigare har världens länder enats om att ta beslut om en ny global överenskommelse i Paris 2015 och som ska träda i kraft år 2020. Men för att detta avtal ska bli möjligt måste flera viktiga bitar falla på plats i Lima skriver SVT Nyheter.

Nyöppning imorgon av Åhléns i Linköping

den 26 november 2014

Nu slår portarna upp till nya Åhléns i Linköping. Varuhuset har genomgått en total renovering vilket innebär att varuhuset nu består av ett plan och erbjuder Åhléns senaste koncept inom Dam, Barn, Skönhet och Hem, samt öppnar ett eget kafé, Café Å lait, som kommer att servera genomtänkt ekologisk mat i en franskinspirerad miljö.

Alfa Lavals kapitalmarknadsdag - sammanfattning från affärsuppdateringen

den 25 november 2014

Alfa Lavals kapitalmarknadsdag, som hölls på tisdagen i Köpenhamn, inleddes med en presentation av Lars Renström, VD och koncernchef. Han talade om hur strukturella förändringar - speciellt inom energi, miljö, levnadsstandard och globalisering - fortsätter att vara högst relevanta drivkrafter även framöver.

NCC är med och gör Frihamnen till stadsdel

IG Passivhus har ordet

den 7 januari 2015

Från och med Fastighet & Bostadsrätt nr 6, 2014 till och med Fastighet & Bostadsrätt nr 5, 2015 kommer vi att kunna läsa allt aktuellt som händer inom IG Passivhus Sverige i en separat folder som följer med varje nummer av tidningen. Klicka vidare för att komma till webbversionen!

Läs senaste Fastighet & Bostadsrätt här!

den 28 december 2014

Vill du läsa senaste webb-tidningen av Fastighet & Bostadsrätt - 2014 års sista - klicka vidare!

Lyssna på Dogge Doggelitos Vi älskar betong

den 18 november 2014

Tidskriften Betong presenterar nu musikvideon ”Vi älskar betong”, som uruppfördes på Betonggalan i samband med prisutdelningen av "Ung&Tung" i torsdags förra veckan. Filmen är frukten av ett unikt samarbete mellan betongbranschen, Tidskriften Betong och den folkkäre betongambassadören Dogge Doggelito.

Mimer i Västerås bygger höghus i modern industriell träteknik vid Öster Mälarstrand

den 31 oktober 2014

– På fantastiska Öster Mälarstrand bygger vi trähus i sex våningar, säger Mimers VD Anders Nordstrand. Det går snabbt och är bra för miljön i Västerås. Dessutom ökar vi konkurrensen och spänner bågen för ny, spännande träarkitektur.

Nyskapande upphandling av äldreboende i Falun

den 29 oktober 2014

Vård- och omsorgsboendet Kårebacken är det första på 20 år i Falun. Det nyskapande i projektet är upphandlingsmodellen, den snabba byggprocessen och det klimatsmarta slutresultatet. Projektet var i också i fokus för den konferens som projektet Trästad genomförde i Falun den 22-23 oktober.

Jannice Johansson i ny roll som vice vd för Tengbom

den 4 oktober 2014

Arkitektkontoret Tengbom utser Jannice Johansson (bilden) till vice vd. Jannice har arbetat i ledande befattningar inom Tengbom sedan 2008 och tillträdde den nya rollen 1 oktober.

IVA–rapport visar byggmetoders betydelse för klimatpåverkan

den 24 september 2014

Att byggnader som vi lever och bor i påverkar klimatet är känt. Uppvärmning, hushållens beteendemönster och byggnaders energiförbrukning har haft ett konstant fokus sedan byggsektorn började diskutera klimatpåverkan. Avsevärt mindre känt är att själva byggprocessen har en helt avgörande klimatbelastning - redan idag. Kanske uppemot 50 procent.

Allt fler efterfrågar passivhus på den svenska byggmarknaden

den 23 september 2014

Det moderna passivhuset finns idag uppfört på drygt 40000 platser I världen, vilket är resultatet av ett gediget pionjärarbete. Ny fönsterteknik utvecklas snabbt i Europa, vilket är en nyckelfråga när nu hus och byggnader med passivhusteknik blir allt mer etablerat i Sverige och IG Passivhus Sverige anordnade ett välbesökt seminarium i ämnet passivhusfönster på World Trade Center i Stockholm.

Hållbarhet i fokus hos AB Bostäder i Borås

den 23 september 2014

Som en del av kretsloppsstaden Borås ligger klimat- och miljöfrågor varmt om hjärtat hos AB Bostäder i Borås. Företaget arbetar med hållbarhet i fokus från hur man arbetar med sina bostadsområden och tar tillvara på sina kunders engagemang för utveckling samtidigt som man renoverar fastigheter och bygger nytt med hållbarhetstankar.

Ny teknik ger renässans för modernt tegelbyggande

den 23 september 2014

Många klassiska byggnader i vårt land står som aspiranter på titeln ”Sveriges förnämsta tegelbyggnad”, inte minst månghundraåriga slott, förnäma herrgårdar och påkostade kyrko–byggnader, men frågan är om inte Stockholms fantastiska Stadshus som bär arkitekten Ragnar Östbergs signum, plockar hem titeln. Nu är tegelkonstruktioner åter på frammarsch genom en snabb teknikutveckling.

Grön fasad producerar syre och renar luften

den 23 september 2014

God tid att flytta in i Stefano Boeris två trädbestyckade höghus mitt i Milano. Bosco Verticale visar att grön arkitektur kan vara mer än teknik och material. Miljötänk och förtätning samsas här i en enda arkitektonisk lösning.