Mimer i Västerås bygger höghus i modern industriell träteknik vid Öster Mälarstrand

Mimer i Västerås bygger höghus i modern industriell träteknik vid Öster Mälarstrand

den 31 oktober 2014

– På fantastiska Öster Mälarstrand bygger vi trähus i sex våningar, säger Mimers VD Anders Nordstrand. Det går snabbt och är bra för miljön i Västerås. Dessutom ökar vi konkurrensen och spänner bågen för ny, spännande träarkitektur.


AV NICLAS SVENSSON

Trähusspecialisten E3 Construction AB har vunnit upphandlingen av projektet Mesanseglet på vackra Öster Mälarstrand i Västerås där Bostads AB Mimer ska bygga 53 lägenheter. Värdet av upphandlingen uppgår till 81 miljoner kronor. Det är byggföretagets första kontrakt i Västerås.
Ekologiskt och klimatsmart

Jag träffar Jens Erneholt, VD för E3 Construction AB, i Falun där företaget under våren 2014 blivit klara med det nyskapande äldreboendet Kårebacken. Han är givetvis mycket nöjd med att ha fått möjligheten att uppföra kvarteret Mesanseglet i Västerås.
 
? Det är en fantastisk utmaning att driva utvecklingen av det ekologiska och klimatsmarta träbyggandet framåt, säger Jens Erneholt. Och det är förstås en väldig förmån att få arbeta med en sådan stark lokal aktör som Bostads AB Mimer.

Västeråsfjärden i blickfånget
Jens Erneholt, själv uppvuxen i Västerås, berättar att Öster Mälarstrand snabbt blivit Västeråsbornas favoritställe. Här finns ett fantastiskt vackert, sjönära område med småbåtshamn, caféer och restauranger i närheten och längs vattenbrynet går en strandpromenad.  Utsikten från de unikt utformade balkongerna kommer att bli fantastisk.

Över segelbåtarnas master ser de boende hela Västeråsfjärden. Och inte nog med det - solen går dessutom ner på rätt ställe över sjön, säger Jens Erneholt. En milslång cykelväg längs vattnet slutar borta på Södra Björnö.

Böljande balkonger
Kvarteret Mesanseglet ska delas med HSB och ligger direkt bakom Mimers kvarter Råseglet. Det är Mimers och även Västerås första flervåningshusprojekt i modern träbyggnadsteknik och projektet kommer att ha en uppseendeväckande arkitektur med stora böljande balkonger i trä. Trapphusen blir också helt i trä och lägenheterna blir nordiskt ljusa med tydliga inslag av trä.

? Vi är mycket glada över att få komma igång med byggandet, säger Anders Nordstrand, VD på Mimer. Att få bygga tillsammans med en ny aktör på bostadsmarknaden i Västerås och som dessutom är specialister på att bygga med industriella, moderna träbaserade byggmetoder är både roligt och spännande.

Inflyttning våren 2016
Flerbostadskvarteret Mesanseglet kommer att byggas med industriellt producerad stomme i massivträ, vilket också ger ett behagligt inomhusklimat. De yteffektiva lägenheterna består av ettor, tvåor och treor, vilket gör att de passar flera målgrupper. Normhyran beräknas bli 1550 kr per kvadratmeter och år och inflyttning väntas ske under våren 2016.

NCC är med och gör Frihamnen till stadsdel

IG Passivhus har ordet

den 7 januari 2015

Från och med Fastighet & Bostadsrätt nr 6, 2014 till och med Fastighet & Bostadsrätt nr 5, 2015 kommer vi att kunna läsa allt aktuellt som händer inom IG Passivhus Sverige i en separat folder som följer med varje nummer av tidningen. Klicka vidare för att komma till webbversionen!

Läs senaste Fastighet & Bostadsrätt här!

den 28 december 2014

Vill du läsa senaste webb-tidningen av Fastighet & Bostadsrätt - 2014 års sista - klicka vidare!

Lyssna på Dogge Doggelitos Vi älskar betong

den 18 november 2014

Tidskriften Betong presenterar nu musikvideon ”Vi älskar betong”, som uruppfördes på Betonggalan i samband med prisutdelningen av "Ung&Tung" i torsdags förra veckan. Filmen är frukten av ett unikt samarbete mellan betongbranschen, Tidskriften Betong och den folkkäre betongambassadören Dogge Doggelito.

Mimer i Västerås bygger höghus i modern industriell träteknik vid Öster Mälarstrand

den 31 oktober 2014

– På fantastiska Öster Mälarstrand bygger vi trähus i sex våningar, säger Mimers VD Anders Nordstrand. Det går snabbt och är bra för miljön i Västerås. Dessutom ökar vi konkurrensen och spänner bågen för ny, spännande träarkitektur.

Nyskapande upphandling av äldreboende i Falun

den 29 oktober 2014

Vård- och omsorgsboendet Kårebacken är det första på 20 år i Falun. Det nyskapande i projektet är upphandlingsmodellen, den snabba byggprocessen och det klimatsmarta slutresultatet. Projektet var i också i fokus för den konferens som projektet Trästad genomförde i Falun den 22-23 oktober.

Jannice Johansson i ny roll som vice vd för Tengbom

den 4 oktober 2014

Arkitektkontoret Tengbom utser Jannice Johansson (bilden) till vice vd. Jannice har arbetat i ledande befattningar inom Tengbom sedan 2008 och tillträdde den nya rollen 1 oktober.

IVA–rapport visar byggmetoders betydelse för klimatpåverkan

den 24 september 2014

Att byggnader som vi lever och bor i påverkar klimatet är känt. Uppvärmning, hushållens beteendemönster och byggnaders energiförbrukning har haft ett konstant fokus sedan byggsektorn började diskutera klimatpåverkan. Avsevärt mindre känt är att själva byggprocessen har en helt avgörande klimatbelastning - redan idag. Kanske uppemot 50 procent.

Allt fler efterfrågar passivhus på den svenska byggmarknaden

den 23 september 2014

Det moderna passivhuset finns idag uppfört på drygt 40000 platser I världen, vilket är resultatet av ett gediget pionjärarbete. Ny fönsterteknik utvecklas snabbt i Europa, vilket är en nyckelfråga när nu hus och byggnader med passivhusteknik blir allt mer etablerat i Sverige och IG Passivhus Sverige anordnade ett välbesökt seminarium i ämnet passivhusfönster på World Trade Center i Stockholm.

Hållbarhet i fokus hos AB Bostäder i Borås

den 23 september 2014

Som en del av kretsloppsstaden Borås ligger klimat- och miljöfrågor varmt om hjärtat hos AB Bostäder i Borås. Företaget arbetar med hållbarhet i fokus från hur man arbetar med sina bostadsområden och tar tillvara på sina kunders engagemang för utveckling samtidigt som man renoverar fastigheter och bygger nytt med hållbarhetstankar.

Ny teknik ger renässans för modernt tegelbyggande

den 23 september 2014

Många klassiska byggnader i vårt land står som aspiranter på titeln ”Sveriges förnämsta tegelbyggnad”, inte minst månghundraåriga slott, förnäma herrgårdar och påkostade kyrko–byggnader, men frågan är om inte Stockholms fantastiska Stadshus som bär arkitekten Ragnar Östbergs signum, plockar hem titeln. Nu är tegelkonstruktioner åter på frammarsch genom en snabb teknikutveckling.

Grön fasad producerar syre och renar luften

den 23 september 2014

God tid att flytta in i Stefano Boeris två trädbestyckade höghus mitt i Milano. Bosco Verticale visar att grön arkitektur kan vara mer än teknik och material. Miljötänk och förtätning samsas här i en enda arkitektonisk lösning.