Idag invigdes det första huset byggt i IsoTimber på Campusområdet i Östersund. Ett 30-tal gäster mestadels från media och byggbranschen deltog i invigningen där det bjöds på kaffe och tårta i visningshuset.
- Det har tagit tre år att utveckla IsoTimber från idé till färdig produkt och det känns fantastiskt roligt att nu kunna visa upp det första huset byggt i IsoTimber, säger Mikael Östling, innovatör och grundare av IsoTimber. Han fortsätter, vi kommer nu att fortsätta utvecklingsarbetet av kompletterande produkter under våren.
Byggblocken har väckt stort intresse på den svenska marknaden då allt fler företag och privatpersoner intresserar sig för att bygga klimat- och energismart. Den första ordern som omfattar byggmaterial till fem bostadshus är redan klar och det är jämtländska Attacus Bygg som står för uppförandet. IsoTimber letar just nu mark i Åre för byggnationerna.
- Produktionen fungerar som det är tänkt så nu fokuserar vi på att få fram fler referensobjekt och utöka vårat nätverk av samarbetspartners, berättar Justin Jeffs, vd för IsoTimber.
Grundidén bakom IsoTimber är ett byggblock som utnyttjar luftens och träets unika egenskaper för att både isolera och transportera fukt. I blocken sågas en stor mängd spår ut vilket leder till kraftigt förbättrade isolerande egenskaper samtidigt som vikten minskar och materialet blir lättare att hantera. Den enkla monteringen där byggblocken läggs på varandra varv efter varv tillsammans med dess unika egenskaper medför att materialet passar till allt från friggebodar till flerbostadshus.
Mikael Östling, innovatör och grundare av IsoTimber.
Korta fakta IsoTimber:
? IsoTimberstommen är öppen för diffusion och anpassar sig efter rådande luftfuktighet. ingen diffusionsspärr behövs.
? Byggblocken produceras i en automatiserad process och fraktas sedan till byggplatsen för att skruvas ihop på plats.
? Allt IsoTimbermaterial är skyddsbehandlat mot brand och röta på ett miljövänligt sätt.
? Väggar byggda med IsoTimber eliminerar köldbryggor.
? Överblivet material vid tillverkningen används för framställning av pellets.
? IsoTimberstommen kläs med exempelvis liggande eller stående träpanel på utsidan
Isotimber AB bildades 2011 och ägs av Mikael Östling och Lasse Bäckvall. Företaget har idag två anställda och produktionen ligger i Hammerdal. Omsättningsprognosen för 2011 ligger på 6 milj. För mer information se, www.isotimber.se
Södra Timber övertar lövsågverken i Djursdala och Traryd från affärsområdet Södra Interiör. Övergången sker den 1 juli. Genom beslutet samlas Södras samtliga sågverk i ett affärsområde.
Under gårdagens nationaldagsfirande fick Deromes koncernchef Karl-Erik Andersson ta emot Varbergs Kommuns miljöpris. Priset får Derome bland annat för sitt stora engagemang inom trähusbyggnation och arbetet med att driva utvecklingen av miljömässigt hållbara byggnader framåt.
Tävlingen Svenska Arkitekturpriset för passivhus 2013 är avgjord. Den internationella juryns val föll på världens första passivhustennishall i Växjö. Hallen byggdes helt i trä i uppdrag av Södra Timber och drivs av Stefan Edbergs bolag Ready Play.
Nu är påbyggnaden av kontorslokalerna på Embla 5 i korsningen Skolgatan/Magasinsgatan i Umeå snart helt färdigställd. Tre nya våningsplan med stomme i limträ från Martinsons har monterats på de tre redan befintliga våningarna.
Marcus Johansson tar över efter Lars Atterfors som divisionschef för Moelven Byggsystem. Han kommer närmast från Skanska Sverige AB.
Efterfrågan på tvåvåningsförskolor har ökat kraftigt de senaste åren hos hustillverkaren Flexator. För att möta denna efterfrågan har nu bolaget tagit fram ett nytt typhus i två plan med sex avdelningar.
Smålands trä- och planglasindustri förenar sig med regionala aktörer, högskola och universitet i en offensiv satsning för att utveckla framtidens boende.
På Virserums konsthalls utställning TRÄ 2013 visas från den 5 maj framtidens studentbostäder skapade av Tengbom arkitekter i samarbete med AF Bostäder och träförädlingsföretaget Martinsons. Smarta kvadratmetrar i trä halverar hyran och minimerar klimatpåverkan för studenter.
Träförädlingsbranschen har under flera år varit hårt pressad med minskande marginaler. Martinsons har klarat situationen bättre än många andra. En förklaring är att man under två års tid arbetat för att minska kostnaderna i koncernen.
Det ledande återvinningsföretaget Stena Recycling utökar samarbetet med Deromegruppen, som förädlar och levererar trä från skog till färdigt hus.
Nordens ledande producent av träbroar kommer till Alpinmässan på Storefjell i Norge den 14-15 maj. Som Skandinaviens enda leverantör med en profil mot skidbroar kommer Martinsons att visa många av de möjligheter som skidbroar kan skapa i den kraftig expansiva skidanläggningsbranschen.
Orderingången för svensk trähusindustri ligger på en fortsatt rekordlåg nivå även om minskningen nu planat ut. Dock syns ingen ökning, och prognosen på 4000 påbörjade småhus ligger fast under 2013.
Även för Sveriges största takstolstillverkare kan det dyka upp situationer och utmaningar man inte stått inför tidigare. En förfrågan på takstolar byggda som för 200 år sedan till Lisebergs nya attraktion Kaninlandet fick Derome att lämna modern byggteknik och bygga som man gjorde förr.
Moelven Töreboda AB levererar och monterar stommen när Akademiska Hus uppför en ny administrationsbyggnad för Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. Det är Moelven Törebodas tredje stora flervåningshus i trä på kort tid.
Martinsons KL-träväggar och limträstomme gör succé i Norge. Efter askungesagan med Snekkeriet har intresset att bygga industrilokaler i massivträ ökat kraftigt, och nu tror bolaget att allt fler svenska byggherrar kommer att upptäcka byggsystemets fördelar.
Från Trädagen signalerades en fortsatt god utveckling inom träbyggandet, även om ett lågt byggande i Sverige håller tillbaka marknaden. Den svenska träindustrins framgångar på nya marknader utgör också ljusa inslag i en sektor som just nu går igenom en krävande period.
Träindustriföretaget Setra redovisar för första kvartalet 2013 en nettoomsättning på 945 (1 065) miljoner kronor. Rörelseresultatet för perioden januari-mars uppgick till -26 (-27) miljoner kronor.
Tidskriften Betong presenterar nu musikvideon ”Vi älskar betong”, som uruppfördes på Betonggalan i samband med prisutdelningen av "Ung&Tung" i torsdags förra veckan. Filmen är frukten av ett unikt samarbete mellan betongbranschen, Tidskriften Betong och den folkkäre betongambassadören Dogge Doggelito.
– På fantastiska Öster Mälarstrand bygger vi trähus i sex våningar, säger Mimers VD Anders Nordstrand. Det går snabbt och är bra för miljön i Västerås. Dessutom ökar vi konkurrensen och spänner bågen för ny, spännande träarkitektur.
Vård- och omsorgsboendet Kårebacken är det första på 20 år i Falun. Det nyskapande i projektet är upphandlingsmodellen, den snabba byggprocessen och det klimatsmarta slutresultatet. Projektet var i också i fokus för den konferens som projektet Trästad genomförde i Falun den 22-23 oktober.
Arkitektkontoret Tengbom utser Jannice Johansson (bilden) till vice vd. Jannice har arbetat i ledande befattningar inom Tengbom sedan 2008 och tillträdde den nya rollen 1 oktober.
Att byggnader som vi lever och bor i påverkar klimatet är känt. Uppvärmning, hushållens beteendemönster och byggnaders energiförbrukning har haft ett konstant fokus sedan byggsektorn började diskutera klimatpåverkan. Avsevärt mindre känt är att själva byggprocessen har en helt avgörande klimatbelastning - redan idag. Kanske uppemot 50 procent.
Det moderna passivhuset finns idag uppfört på drygt 40000 platser I världen, vilket är resultatet av ett gediget pionjärarbete. Ny fönsterteknik utvecklas snabbt i Europa, vilket är en nyckelfråga när nu hus och byggnader med passivhusteknik blir allt mer etablerat i Sverige och IG Passivhus Sverige anordnade ett välbesökt seminarium i ämnet passivhusfönster på World Trade Center i Stockholm.
Som en del av kretsloppsstaden Borås ligger klimat- och miljöfrågor varmt om hjärtat hos AB Bostäder i Borås. Företaget arbetar med hållbarhet i fokus från hur man arbetar med sina bostadsområden och tar tillvara på sina kunders engagemang för utveckling samtidigt som man renoverar fastigheter och bygger nytt med hållbarhetstankar.
På Österängen i Jönköping har VätterHem i ett pilotprojekt under Allmännyttans energisparkampanj renoverat en tvättstuga med stor hänsyn till energiförbrukning och miljöpåverkan. Ett gammalt mangelrum har också omvandlats till ett uppskattat klädbytesrum.
Många klassiska byggnader i vårt land står som aspiranter på titeln ”Sveriges förnämsta tegelbyggnad”, inte minst månghundraåriga slott, förnäma herrgårdar och påkostade kyrko–byggnader, men frågan är om inte Stockholms fantastiska Stadshus som bär arkitekten Ragnar Östbergs signum, plockar hem titeln. Nu är tegelkonstruktioner åter på frammarsch genom en snabb teknikutveckling.
God tid att flytta in i Stefano Boeris två trädbestyckade höghus mitt i Milano. Bosco Verticale visar att grön arkitektur kan vara mer än teknik och material. Miljötänk och förtätning samsas här i en enda arkitektonisk lösning.
Treklövern Bostads AB har under senare år genomfört flera fönsterprojekt. Byte av fönster har gjorts för att spara energi och samtidigt har projekten ingått i mer eller mindre omfattande renoveringar och förnyelse av bostäderna, framförallt i bestånd från 60-talet. H-Fönstret i Lysekil har i många fall varit leverantörer av fönstren. Ibland har också monteringen ingått i H-Fönstrets åtagande.