Östersunds nyaste landmärke

Home » Östersunds nyaste landmärke

DEN 12 FEBRUARI 2015

Fagerskrapan är ett 16 våningar högt hus på området Valhall, byggt av Östersundshem. 56 hyreslägenheter är klara, de allra flesta har en fantastisk utsikt. I det kommunala bostadsbolaget pågår många stora renoveringsprojekt och en hel del nyproduktion pågår eller planeras.


AV BJÖRN ASPLIND

Projektet byggdes inledningsvis med en ny våning på åtta stycken tre våningar höga huskroppar och totalt 64 nya lägenheter skapades på Valhall. Projektet påbörjades för 3,5 år sedan.

? Vi har en lång bostadskö och behovet av moderna och centrala hyreslägenheter är stort. Vad som är viktigt nu är att vi verkligen kommer i gång med flyttkedjorna. En utmaning är att nyproduktionen ger betydligt högre hyresnivåer, säger Göran Göransson, teknisk chef vid Östersundshem och projektansvarig för Fagerskrapan.

HEMLÄNGTAN
Östersundshem är ett kommunalägt bostadsbolag med drygt 5100 lägenheter och 250 lokaler och förråd. Visionen var att skapa hemlängtan och erbjuda hem anpassade till alla människors behov i livets olika skeden. Östersundshem visionära byggande medverkar till att förverkliga regionens tillväxtmål. Omsättningen för Östersundshem är ungefär 290 miljoner kronor och har ett 40-tal anställda. Östersunds kommun har tillväxtmål för framtiden och en av Östersundshems viktigaste uppgifter är att aktivt bidra till att målen blir möjliga att uppnå.

MARMOR
Fagerskrapan är ritad av Gisteråsjöstrand Arkitektur och har en marmorliknande fasad av vit och svart slipad betong. Huset som byggts av Skanska består av 56 miljöklassade lägenheter. Centralt beläget, nära till service och andra bekvämligheter bjuder huset också på en fantastisk utsikt över Storsjön, fjällen och staden.

Fagerskrapan består främst av tvåor och treor, men även några ettor, fyror och femmor. De två femmorna ligger i etage högst upp i huset.

PLATSEFFEKTIVT
Östersundshem valde att bygga på höjden eftersom det är ekonomiskt, platseffektivt och dessutom miljömässigt klokt.

Ledorden för Fagerskrapan är att den är stilren, pampig och energisnål. Dessutom byggde Skanska i enlighet med Miljöbyggnad Silver generellt och Guld när det gällde husets energianvändning.

? För att klara detta gällde det att optimera på alla kanter, både när det gällde ventilation, uppvärmning och all annan förbrukning. Målet var att klara en maximal energiförbrukning på 66,3 kWh per kvm och år.

Viktiga aktörer i projektet Fagerskrapan var förutom totalentreprenören Skanska också Ramböll, som granskade styr och övervakning samt Sweco, som hjälpte till med ansökan till SGBC för att uppnå kraven för Miljöbyggnad.

Mycket arbete gjordes av Skanskas teknikgrupp. Jämtkrafts insatsvar också viktig för leverans av miljöklassad el. Självklart spelade även Gisteråsjöstrand Arkitektur en viktig roll.

Inom Östersundshem pågår ett antal nybyggnadsprojekt.
I Kv. Doktorn och Förvaltaren på Frösön sker påbyggnader av en ny våning samtidigt som underhåll utförs i fastigheterna. På Remonthagen planeras det i en första etapp för 40-50 nya lägenheter. Här finns i närheten villor som nyligen byggts av Attacus.

I Kv. Häggbäret vid Valla Centrum på Frösön finns tankegångar om att förtäta ett befintligt område.

? På något vis vill vi också vara med i utvecklingen av Storsjö strand. På vilket sätt är ännu inte klart. Vi avvaktar de projekt som snart påbörjas och tanken är att vi kommer att vara med i slutskedet av Storsjö strand, avslutar Göran Göransson.

Tillsammans med Campus Östersund finns också planer på ytterligare studentboenden. En tanke med detta är att få loss ett antal lägenheter på stan för att kunna skapa ungdomslägenheter. Östersundshem tittar även på att skapa fler bonusboenden för äldre, detta är tänkt att ligga i Kv. Solberg.

Östersundshems omfattande renoveringsarbete på Rådhusgatan 29 har nu nått halvtid. Förutom att hela fastigheten får nya fönster, ny ventilation och el så är syftet med ombyggnationen att komma ifrån de stora arbetsmiljöproblem som funnits i Östersundshems lokaler.
? Arbetet med att hitta en ny kontorslösning inleddes redan 2010, berättar Daniel Kindberg, vd på Östersundshem.

Lokalerna som Östersundshem tidigare använde har nu börjat ta form efter ett flera månader långt rivningsarbete.

Nu blir lokalerna anpassade till våra nya arbetsmetoder och vår nya organisation, men viktigast är att både luft- och värmeregleringen blir bättre för samtliga hyresgäster, säger Daniel Kindberg.

Östersundshems lokaler har under många år dragits med fysiska arbetsmiljöproblem som dålig ventilation och otillräcklig värme under vinterhalvåret. Diskussioner har länge förts kring en eventuell flytt, men landade så småningom i beslutet att det mest ekonomiska var att renovera lokalerna, då detta ändå skulle varit påkallat vid en eventuell uthyrning.

Den långsiktiga målsättningen är att vi genom satsningen kan förbättra allt från kundservice till våra interna processer och samarbeten, säger Daniel Kindberg.

På bilden:
Fagerskrapan är en djärv satsning i Östersund och blir ett nytt landmärke i staden.

Publicerat 12 februari 2015 18:14Uppdaterad 15 februari 2015 18:21Publicerad av Björn Asplind

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy by fastighetochbostadsratt.com