Östersunds nyaste landmärke

Östersunds nyaste landmärke

den 12 februari 2015

Fagerskrapan är ett 16 våningar högt hus på området Valhall, byggt av Östersundshem. 56 hyreslägenheter är klara, de allra flesta har en fantastisk utsikt. I det kommunala bostadsbolaget pågår många stora renoveringsprojekt och en hel del nyproduktion pågår eller planeras.


AV BJÖRN ASPLIND

Projektet byggdes inledningsvis med en ny våning på åtta stycken tre våningar höga huskroppar och totalt 64 nya lägenheter skapades på Valhall. Projektet påbörjades för 3,5 år sedan.

? Vi har en lång bostadskö och behovet av moderna och centrala hyreslägenheter är stort. Vad som är viktigt nu är att vi verkligen kommer i gång med flyttkedjorna. En utmaning är att nyproduktionen ger betydligt högre hyresnivåer, säger Göran Göransson, teknisk chef vid Östersundshem och projektansvarig för Fagerskrapan.

HEMLÄNGTAN
Östersundshem är ett kommunalägt bostadsbolag med drygt 5100 lägenheter och 250 lokaler och förråd. Visionen var att skapa hemlängtan och erbjuda hem anpassade till alla människors behov i livets olika skeden. Östersundshem visionära byggande medverkar till att förverkliga regionens tillväxtmål. Omsättningen för Östersundshem är ungefär 290 miljoner kronor och har ett 40-tal anställda. Östersunds kommun har tillväxtmål för framtiden och en av Östersundshems viktigaste uppgifter är att aktivt bidra till att målen blir möjliga att uppnå.

MARMOR
Fagerskrapan är ritad av Gisteråsjöstrand Arkitektur och har en marmorliknande fasad av vit och svart slipad betong. Huset som byggts av Skanska består av 56 miljöklassade lägenheter. Centralt beläget, nära till service och andra bekvämligheter bjuder huset också på en fantastisk utsikt över Storsjön, fjällen och staden.

Fagerskrapan består främst av tvåor och treor, men även några ettor, fyror och femmor. De två femmorna ligger i etage högst upp i huset.

PLATSEFFEKTIVT
Östersundshem valde att bygga på höjden eftersom det är ekonomiskt, platseffektivt och dessutom miljömässigt klokt.

Ledorden för Fagerskrapan är att den är stilren, pampig och energisnål. Dessutom byggde Skanska i enlighet med Miljöbyggnad Silver generellt och Guld när det gällde husets energianvändning.

? För att klara detta gällde det att optimera på alla kanter, både när det gällde ventilation, uppvärmning och all annan förbrukning. Målet var att klara en maximal energiförbrukning på 66,3 kWh per kvm och år.

Viktiga aktörer i projektet Fagerskrapan var förutom totalentreprenören Skanska också Ramböll, som granskade styr och övervakning samt Sweco, som hjälpte till med ansökan till SGBC för att uppnå kraven för Miljöbyggnad.

Mycket arbete gjordes av Skanskas teknikgrupp. Jämtkrafts insatsvar också viktig för leverans av miljöklassad el. Självklart spelade även Gisteråsjöstrand Arkitektur en viktig roll.

Inom Östersundshem pågår ett antal nybyggnadsprojekt.
I Kv. Doktorn och Förvaltaren på Frösön sker påbyggnader av en ny våning samtidigt som underhåll utförs i fastigheterna. På Remonthagen planeras det i en första etapp för 40-50 nya lägenheter. Här finns i närheten villor som nyligen byggts av Attacus.

I Kv. Häggbäret vid Valla Centrum på Frösön finns tankegångar om att förtäta ett befintligt område.

? På något vis vill vi också vara med i utvecklingen av Storsjö strand. På vilket sätt är ännu inte klart. Vi avvaktar de projekt som snart påbörjas och tanken är att vi kommer att vara med i slutskedet av Storsjö strand, avslutar Göran Göransson.

Tillsammans med Campus Östersund finns också planer på ytterligare studentboenden. En tanke med detta är att få loss ett antal lägenheter på stan för att kunna skapa ungdomslägenheter. Östersundshem tittar även på att skapa fler bonusboenden för äldre, detta är tänkt att ligga i Kv. Solberg.

Östersundshems omfattande renoveringsarbete på Rådhusgatan 29 har nu nått halvtid. Förutom att hela fastigheten får nya fönster, ny ventilation och el så är syftet med ombyggnationen att komma ifrån de stora arbetsmiljöproblem som funnits i Östersundshems lokaler.
? Arbetet med att hitta en ny kontorslösning inleddes redan 2010, berättar Daniel Kindberg, vd på Östersundshem.

Lokalerna som Östersundshem tidigare använde har nu börjat ta form efter ett flera månader långt rivningsarbete.

? Nu blir lokalerna anpassade till våra nya arbetsmetoder och vår nya organisation, men viktigast är att både luft- och värmeregleringen blir bättre för samtliga hyresgäster, säger Daniel Kindberg.

Östersundshems lokaler har under många år dragits med fysiska arbetsmiljöproblem som dålig ventilation och otillräcklig värme under vinterhalvåret. Diskussioner har länge förts kring en eventuell flytt, men landade så småningom i beslutet att det mest ekonomiska var att renovera lokalerna, då detta ändå skulle varit påkallat vid en eventuell uthyrning.

? Den långsiktiga målsättningen är att vi genom satsningen kan förbättra allt från kundservice till våra interna processer och samarbeten, säger Daniel Kindberg.

På bilden:
Fagerskrapan är en djärv satsning i Östersund och blir ett nytt landmärke i staden.

Forsen på MIPIM: Så skapar du boende för de nya äldre

den 10 mars 2015

På MIPIM berättar Forsens och Bygg-Fasts vd Bengt Johansson om Forsen Care och ger dig konkreta tips och råd hur du kan skapa boende för de nya äldre.

250 besökare tackade av Väsbys kommundirektör på framtidsmingel

den 7 mars 2015

Framtidsminglet i Messingen som arrangerades för att tacka av Björn Eklundh lockade över 250 besökare. Det var både gamla och nuvarande kollegor, politiker, olika samarbetspartners och tjänstemän från andra kommuner, som var på plats.

NCC återanvänder berg från Förbifarten

den 6 mars 2015

NCC Roads köper tunnelberg från bygget av Förbifart Stockholm. Affären med Trafikverket omfattar runt sju miljoner ton berg och räknas som den största i sitt slag för NCC Roads.

Svenska hotell mörkar problem med vägglöss

den 5 mars 2015

Antalet turister till Sverige ökar konstant och behovet av nya hotell i Stockholm förväntas öka med över 20 procent på fem år. Med ökat resande kommer också problem i form av vägglöss. Alla hotell ligger i riskzonen men fortfarande är vägglöss skambelagt och många berättar inte ens för den egna personalen att man drabbats.

Nominerad till årets VD

den 4 mars 2015

Universum uppmärksammar varje år arbetsgivare och personer som anstränger sig lite extra för att bygga och kommunicera ett starkt Employer Brand. COWIs VD Pär Hammarberg har nominerats till Årets VD 2015 av Universum.

Finalisterna till SM för unga plåtslagare 2015 är klara

den 23 februari 2015

158 plåtslagarelever deltog i årets uttagningstävlingar och 18 av de regionala vinnande bidragen skickades sedan till den centrala juryn för granskning. Nu har de sex främsta bidragen sållats ut. De representerade orterna i ”SM för unga plåtslagare 2015” är Leksand, Uppsala, Norrköping, Linköping, Jönköping och Skara.

Debatt: Så kan vi möta välfärdens rekryteringsutmaningar

den 23 februari 2015

Välfärden behöver närmare 530 000 nya medarbetare den närmaste tioårsperioden. För att möta rekryteringsbehovet behöver fler jobba mer och längre. Det här anser Håkan Sörman, VD på Sveriges Kommuner och Landsting.

Stora driftsstörningar i mobildata- och fastnätet

den 23 februari 2015

I dag kl. 08.50 kunde Tele2 konstatera en omfattande driftstörning som påverkar tjänster i såväl mobilnätet som det fasta nätet. Kunder i hela landet kan uppleva problem med mobilsurf, röstsamtal och fastnätstjänster över såväl 2G, 3G som 4G. Driftstörningen påverkar också växeltjänster för företagskunder. Tele2 arbetar nu med alla tillgängliga resurser för att avhjälpa felet.

Stefan Attefall vill inte bli ny partiledare

den 23 februari 2015

Stefan Attefall (KD) tidigare bostads- och civilminister samt krönikör i Fastighet & Bostadsrätt, kandiderar inte till partiledarposten. – Jag har känt under en längre tid, och den känslan har vuxit, att jag vill pröva någonting annat i mitt liv och därför släpper jag helt nu heltidspolitikerrollen, säger han till Sveriges Radio.

Ny rapport: Öka de statliga investeringarna

den 23 februari 2015

De statliga investeringarna bör öka med tio miljarder per år för att sedan växa i takt med BNP-utvecklingen. Dagens saldomål bör ersättas med ett mål för den offentliga sektorns totala sparande. Dessutom bör ett tidsbegränsat investeringsstöd till hyresrätter och studentlägenheter införas.

Sveriges Byggindustrier välkomnar regeringens initiativ att hjälpa nyanlända ut på arbetsmarknaden

den 19 februari 2015

Sveriges Byggindustrier ser mycket positivt på regeringens initiativ med ”snabbspår” för att hjälpa nyanlända ut på arbetsmarknaden. Organisationen har redan inlett arbetet för hur byggbranschen på bästa sätt kan vara till hjälp och samtidigt säkra branschens rekryteringsbehov.

Entreprenörföretagen arrangerar ny branschmässa

den 19 februari 2015

Den 16 april öppnas portarna till en byggmässa för företag inom plåtslageri, ventilation samt inom stål- och lättbyggnadsbranschen, som arrangeras av Entreprenörföretagen. Platsen är Jönköpings Hotell & Konferens och intresset för den nya satsningen är redan stort.

Scandic och Tradera auktionerar ut unik hotellupplevelse under Skid-VM

den 18 februari 2015

Idag invigs skid-VM i Falun och samtidigt startar Scandics välgörenhetsauktion i samarbete med Tradera till förmån för Min Stora Dag. Vinnaren av auktionen får bo en natt i Scandics mobila hotellrum Scandic To Go som står uppställt mitt i händelsernas centrum – bara meter från spåren där Kalla, Hellner och de andra kämpar om medaljerna.

Misstänkt förskingring i Fackförbundet GS

den 17 februari 2015

Sent igår gjordes en polisanmälan mot en tidigare anställd gällande en misstänkt förskingring av avkastningsmedel från fackförbundets fondinvesteringar. En före detta befattningshavare misstänks ha på ett otillbörligt sätt, för egen vinning, tillskansat sig medel från förbundet om cirka 1,8 miljoner kronor.

Därför älskar vi att bo i villa

den 17 februari 2015

Vi i Villas läsare har sagt sitt i en stor undersökning – vi renoverar våra kök och badrum i klassiskt vitt, älskar huslivet och drömmer om en sjötomt.

Negativ ränta gör bolån till högattraktiva placeringsobjekt för bankerna

den 14 februari 2015

Riksbankens historiska räntesänkning till minus 0,1 procent gör bolån ännu mer attraktiva som placeringar för bankerna. Att låna ut pengar till hushåll med ett småhus som säkerhet ger banken nästan två procents ränta. Dagens riksbanksbeslut måste leda till lägre bolåneräntor för hushållen.

Student Switch Off växer inför ny tävlingsstart

den 13 februari 2015

I helgen drar andra omgången av Student Switch Off igång. Energibesparingstävlingen lockade under föregående termin studenter från både Göteborg och Stockholm att spara el. Nu växer kampanjen med fler tävlingar, priser och deltagare.

Polisutbildningen flyttar till Flemingsberg

LinköpingsBo2017 - där idéer blir verklighet

den 11 mars 2015

”De säger att Sverige är vackert på vintern. Hur vet dom det? Då är ju Sverige täckt av snö!” Det här skrev salige Tage Danielsson som föddes 1928 och växte upp i Linköping. Under stora delar av sin barndom hjälpte han till i Folkets park där mamma Elsa stod i kiosken. Pappa Ivar körde buss i staden och busslinjen gick till Folkets park.

Stångåstaden satsar 4,5 miljarder – 2200 nya lägenheter byggs

den 8 mars 2015

Ambitionerna är höga hos AB Stångåstaden, Linköpings allmännyttiga bostadsföretag, som också var värd för SABO:s Fastighetsdagar den 3-4 mars. Stångåstaden äger och förvaltar 18500 lägenheter och 33000 bostadskunder, vilket innebär 26 procent av alla bostäder i expansiva Linköping.

Hög puls hos HSB Östergötland

den 8 mars 2015

Många byggherrar spänner bågen högt i det expanderande Linköping. Det gäller även hos HSB Östergötland, som är en aktiv bostadsutvecklare med cirka 15000 medlemmar.

NCC Boende bakom 1800 nya bostäder i Linköping

den 2 mars 2015

NCC Boende AB bygger nya bostäder i Södra Ekkällan och Vimanshäll i Linköping. NCC Boende ska genomföra cirka 10-15 nya byggprojekt i Ekkällan de närmaste åren.

Ny tidning ute!

den 20 februari 2015

Nu är årets första nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Fuktsäkert 2015 ute!

den 19 februari 2015

Nu är Fuktsäkert 2015 ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

IG Passivhus har ordet nr 2 ute nu!

den 18 februari 2015

Det andra numret av IG Passivhus har ordet är ute. Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

Östersunds nyaste landmärke

den 12 februari 2015

Fagerskrapan är ett 16 våningar högt hus på området Valhall, byggt av Östersundshem. 56 hyreslägenheter är klara, de allra flesta har en fantastisk utsikt. I det kommunala bostadsbolaget pågår många stora renoveringsprojekt och en hel del nyproduktion pågår eller planeras.

Framtidens skolor byggs i Täby

den 12 februari 2015

I Täby kommun bygger man just nu framtidens kommunala skola när den 50 år gamla Näsbyparksskolan byggs om och renoveras för att kunna möta framtidens allt hårdare krav på skolmiljön. På andra platser i den expansiva kommunen norr om Stockholm byggs det nya skolor och befintliga skolor renoveras. Några exempel - Brinkskolan och Brinkens Förskola i Östra Vallabrink samt den nya skolan i Arninge.

Skanska och Carlyle skapar nya bostadsrätter i Nacka Strand

den 11 februari 2015

Skanska och Carlyle bildar ett joint venture-bolag. Det samägda bolaget förvärvar en kontorsfastighet vid vattnet i Nacka strand. Byggnaden kommer att konverteras från kontor till cirka 270 bostadsrätter, med beräknad byggstart hösten 2015.

Tidskriften Betong firar 100 år med 100 krönikörer

den 10 februari 2015

Måndagen den 2 februari började Tidskriften Betong sitt 100-årsfirande. 100 krönikörer bidrar med en krönika per vardag där enda gemensamma nämnaren är att de alla använt ordet betong. Det blir vitt skilda berättelser, allt från ondska och historiska avslöjanden till huvuden som sitter fast och nya forksningsrön. Vi från Fastighet & Bostadsrätt med sju år på nacken säger Grattis!