Från och med Fastighet & Bostadsrätt nr 6, 2014 till och med Fastighet & Bostadsrätt nr 5, 2015 kommer vi att kunna läsa allt aktuellt som händer inom IG Passivhus Sverige i en separat folder som följer med varje nummer av tidningen. Klicka vidare för att komma till webbversionen!
Klicka här för att läsa det första numret!
2015 kan bli det viktigaste året i mänsklighetens moderna historia. I en värld av osäkerhet står samtidigt själva planetens framtida stabilitet på spel. De globala klimatutsläppen måste börja minska nu.
Vattenfalls kärnkraftverk, Forsmark och Ringhals, producerar på en mycket hög nivå även under 2014, det fjärde bäste året sedan starten för nästan 40 år sedan, och Forsmark slår nytt rekord med 25,3 TWh. Produktionen i samtliga sju reaktorer för 2014 är 50TWh vilket motsvarar cirka en tredjedel av den totala elproduktionen i landet.
Elåret 2014 blev elkundernas år. Stabilt låga elpriser gjorde kunderna till vinnare tack vare en stark elproduktion och vikande elanvändning - inte minst inom industrin. Den samlade elanvändningen i Sverige på 135 TWh (inemot -3 procent) ligger lägre än efter finanskrisen år 2008.
Det svenska systemet för miljöcertifiering av byggnader, Miljöbyggnad, har sett en oerhört stark utveckling under 2014 och två veckor före årets slut så har Sweden Green Building Council nu certifierat 400 byggnader i systemet.
Länsförsäkringar har finansierat nya test av de 20 vanligaste tätskikten av folietyp för badrum. Testerna visar att 17 av 20 tätskiktsystem läcker. Och det här är tätskikt som är godkända av branschen och är CE-märkta. Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP), som utfört de nya testerna, skriver i slutrapporten att resultatet är ”nedslående”.
Divisionen Building Technologies inom Siemens tilldelas Frost & Sullivans ”2014 European Building Technologies of the Year”-pris. Frost & Sullivans analyser visar att Siemens är ledande inom fastighetsautomation och relaterade servicetjänster. Prisceremonin ägde rum den 10 december i Frankfurt.
Idag levererar vindkraftparken DanTysk för första gången el på det tyska kraftnätet. DanTysk, 70 kilometer väster om ön Sylt i Nordsjön, har en produktionskapacitet på 1,3 TWh, vilket motsvarar förnybar hushållsel till 400000 hem.
Det krisdrabbade gruvbolaget Northland ajournerar torsdagens bolagsstämma. Enligt bolaget uppfylldes inte de närvarokrav som satts upp som villkor för stämman.
Riksbyggen förstärker sitt hållbarhetsarbete ytterligare när nu posten som miljöchef återinförs. Den som axlar rollen är Karolina Brick, som är välmeriterad för uppgiften och som funnits i företaget i drygt ett år.
Livsmedelsbutiker har en hög energianvändning främst på grund av att de har många kylar och frysar, som står för 50 procent av elanvändningen. Generellt sätt är det dock möjligt för en livsmedelsbutik att minska sin elanvändning med 30 procent genom kloka energiåtgärder.
Kommunalt ägda elnätsföretag ska jämställas med alla andra elnätsföretag. Det är innebörden av Kammarrättens i Jönköpingutslag i ett mål gällande Borås Stad. Kammarrätten undanröjer Förvaltningsrättens dom som innebar att kommunal elnätsverksamhet skulle lyda under självkostnadsprincipen.
Enligt Energimyndighetens långsiktiga scenariorapport minskar energianvändningen till 2030. Efterfrågan på el förblir oförändrad. Vindkraft och biobränsle står för en större andel av produktionen jämfört med idag.
För bostadsföretag med ambitioner att verka långsiktigt har hållbarhet blivit ett nyckelbegrepp. Det har Riksbyggen tagit till sig av, och hållbarhetstänkandet genomsyrar hela företagets verksamhet. I ett nytt samarbete med Handelshögskolan vid Göteborgs universitet ska nu de ekonomiska aspekterna av hållbarhetsbegreppet utforskas grundligare.
På konferensen SB14 i Barcelona 28-30 oktober visades de tio vinnarna i SGBC:s, Formas och Boverkets SB14-tävling upp som exempel på det främsta Sverige har att erbjuda inom hållbart byggande. 5 nya byggnader, 2 ombyggnader och 3 stadsdelsprojekt från olika delar av landet presenterades på utställningen, däribland Herrestaskolan i Barkarbystaden, Järfälla.
Sweden Green Building Council har fem nya medlemmar. De nya medlemmarna i föreningen är Comfort-kedjan AB, Uppsala kommun, Näckström Fastigheter AB, Belleville Arkitektkontor AB och Bkind Konsult AB.
Sweden Green Building Awards, som premierar hållbart byggande i Sverige, delades i måndags kväll ut på Stockholms stadshus efter den första konferensdagen av Building Sustainability SGBC14. Sweden Green Building Council belönar med prisen de fastighets- stadsutvecklings- och anläggningsprojekt som under det gångna året har varit föredömen för branschen.
Den 4-5 november arrangerade SABO årets energihändelse i allmännyttan, SABO Energikick i Norrköping. Ett kunskapsforum för att inspirera och dela kunskap med sina kollegor i branschen samt leverantörer runt energifrågor.
Från och med Fastighet & Bostadsrätt nr 6, 2014 till och med Fastighet & Bostadsrätt nr 5, 2015 kommer vi att kunna läsa allt aktuellt som händer inom IG Passivhus Sverige i en separat folder som följer med varje nummer av tidningen. Klicka vidare för att komma till webbversionen!
Vill du läsa senaste webb-tidningen av Fastighet & Bostadsrätt - 2014 års sista - klicka vidare!
Tidskriften Betong presenterar nu musikvideon ”Vi älskar betong”, som uruppfördes på Betonggalan i samband med prisutdelningen av "Ung&Tung" i torsdags förra veckan. Filmen är frukten av ett unikt samarbete mellan betongbranschen, Tidskriften Betong och den folkkäre betongambassadören Dogge Doggelito.
– På fantastiska Öster Mälarstrand bygger vi trähus i sex våningar, säger Mimers VD Anders Nordstrand. Det går snabbt och är bra för miljön i Västerås. Dessutom ökar vi konkurrensen och spänner bågen för ny, spännande träarkitektur.
Vård- och omsorgsboendet Kårebacken är det första på 20 år i Falun. Det nyskapande i projektet är upphandlingsmodellen, den snabba byggprocessen och det klimatsmarta slutresultatet. Projektet var i också i fokus för den konferens som projektet Trästad genomförde i Falun den 22-23 oktober.
Arkitektkontoret Tengbom utser Jannice Johansson (bilden) till vice vd. Jannice har arbetat i ledande befattningar inom Tengbom sedan 2008 och tillträdde den nya rollen 1 oktober.
Att byggnader som vi lever och bor i påverkar klimatet är känt. Uppvärmning, hushållens beteendemönster och byggnaders energiförbrukning har haft ett konstant fokus sedan byggsektorn började diskutera klimatpåverkan. Avsevärt mindre känt är att själva byggprocessen har en helt avgörande klimatbelastning - redan idag. Kanske uppemot 50 procent.
Det moderna passivhuset finns idag uppfört på drygt 40000 platser I världen, vilket är resultatet av ett gediget pionjärarbete. Ny fönsterteknik utvecklas snabbt i Europa, vilket är en nyckelfråga när nu hus och byggnader med passivhusteknik blir allt mer etablerat i Sverige och IG Passivhus Sverige anordnade ett välbesökt seminarium i ämnet passivhusfönster på World Trade Center i Stockholm.
Som en del av kretsloppsstaden Borås ligger klimat- och miljöfrågor varmt om hjärtat hos AB Bostäder i Borås. Företaget arbetar med hållbarhet i fokus från hur man arbetar med sina bostadsområden och tar tillvara på sina kunders engagemang för utveckling samtidigt som man renoverar fastigheter och bygger nytt med hållbarhetstankar.
Många klassiska byggnader i vårt land står som aspiranter på titeln ”Sveriges förnämsta tegelbyggnad”, inte minst månghundraåriga slott, förnäma herrgårdar och påkostade kyrko–byggnader, men frågan är om inte Stockholms fantastiska Stadshus som bär arkitekten Ragnar Östbergs signum, plockar hem titeln. Nu är tegelkonstruktioner åter på frammarsch genom en snabb teknikutveckling.
God tid att flytta in i Stefano Boeris två trädbestyckade höghus mitt i Milano. Bosco Verticale visar att grön arkitektur kan vara mer än teknik och material. Miljötänk och förtätning samsas här i en enda arkitektonisk lösning.