Miljösmart tvättstuga i Jönköping

Miljösmart tvättstuga i Jönköping

den 23 september 2014

På Österängen i Jönköping har VätterHem i ett pilotprojekt under Allmännyttans energisparkampanj renoverat en tvättstuga med stor hänsyn till energiförbrukning och miljöpåverkan. Ett gammalt mangelrum har också omvandlats till ett uppskattat klädbytesrum.


AV BJÖRN ASPLIND

VätterHem har bytt ut gamla maskiner mot energisnål tvätt- och torkutrustning och även installerat rörelsestyrd belysning i tvättstuga och källargångar.

? På det här sättet har vi gjort tvättstugan mer attraktiv och förbättrat komforten och tryggheten för hyresgästerna. Vi ger hyresgästerna ett mervärde, berättar Christina Odén, projektledare för renoveringen.

Energismart
Väggarna i källargången på Duvgatan 21 - 29 har målats om och pryds nu av slogans med tips från Allmännyttans energisparkampanj om hur man kan tvätta på ett energismart sätt.

? Vi har satsat på att underlätta för våra hyresgäster att agera på ett mindre miljöbelastande sätt. Det är svårt för våra hyresgäster att gå miste om budskapen om att man ska använda mindre tvättmedel och tvätta med full maskin. Det blir litet roligare i källaren, det känns nästan som om man går på en utställning när man är därnere, säger Christina Odén.

Tre traditionella torkrum och ett utrymme som sällan användes, har nu ersatts av ett torkrum med varmluft och ett kallt torkrum där hyresgästerna hänger sin tvätt och har möjlighet att torka sina textilier på ett energisnålt sätt.

VätterHem har valt tvättmaskiner och torkutrustning från Electrolux med en låg energiförbrukning och ljudvolym. Två nya tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp har installerats i tvättstugan.

Klädbytesrum
Källsortering har införts i tvättstugan och ett gammalt mangelrum har omvandlats till ett klädbytesrum.

? I stället för att slänga kläder i soppåsen kan hyresgästerna numera lämna in sina oönskade plagg i klädbytarrummet - någon annan i huset får kanske användning för dem. Det är ett jättefint rum med utsikt över gräsmattan och mot Kinnarps Arena. Idén började med att vi såg att det hamnade en hel del kläder ? både trasiga och hela ? i soptunnorna i tvättstugan och i våra miljöhus. Vi tänkte att med små insatser kunde vi göra något av vettigt av det här. Nu kan man lämna de kläder man vill bli av med och dessutom ta med sig något som passar, säger Christina Odén.

Långsiktigt
? Den miljösmarta tvättstugan är en del i vårt långsiktiga energispararbete som ska präglas av nytänkande och vi ska försöka att involvera hyresgästerna i det vi gör och påverka dem. Anledningen till att vi valde just tvättstugan är att det är undanskymt utrymme som inte får så stor uppmärksamhet även om den använder en hel del energi. Vi tog ett helhetsgrepp, dels för att minska energiförbrukningen, dels för att förbättra hyresgästernas miljömedvetenhet.

Källargången på Österängen nyinvigdes den 22 april, efter sex veckor av stök och byggdamm. Intresserade hyresgäster var med på minglet i källaren och passade på att diskutera med VätterHems tekniker om den energisnåla tvätt- och torkutrustningen som nu kommit på plats.

Tryggt
Projektgruppen hade lyckats åstadkomma mycket på den korta tiden: i hela källaren har belysningen byts ut mot närvarostyrda armaturer som ger ett fräscht och tryggt intryck.

Inomhusmiljön har förbättrats avsevärt och ventilationen har anpassats till de nya maskinerna och byggtekniska lösningarna. Alla dörrar som hör till tvättstugan eller torkutrymmena har målats i rött. Delar av väggarna i den långa källargången har målats vita.

? För att kunna få en bra uppföljning på pilotprojektet kommer vi att jämföra energiförbrukningen med en liknande fastighet där inga åtgärder har gjorts. En enkät är ute bland hyresgästerna nu för att få reda på hur de ser på den nya tvättstugan. Förhoppningsvis kommer det att kunna byggas fler miljösmarta tvättstugor, avslutar Christina Odén.

På bilden:
? Vi har satsat på att underlätta för våra hyresgäster att agera på ett mindre miljöbelastande sätt. Det blir litet roligare i källaren, det känns nästan som om man går på en utställning när man är därnere, säger projektledaren Christina Odén.
Foto: VätterHem

Vindkraftparken DanTysk levererar el

den 3 december 2014

Idag levererar vindkraftparken DanTysk för första gången el på det tyska kraftnätet. DanTysk, 70 kilometer väster om ön Sylt i Nordsjön, har en produktionskapacitet på 1,3 TWh, vilket motsvarar förnybar hushållsel till 400000 hem.

Northland ajournerar stämma

den 27 november 2014

Det krisdrabbade gruvbolaget Northland ajournerar torsdagens bolagsstämma. Enligt bolaget uppfylldes inte de närvarokrav som satts upp som villkor för stämman.

Karolina Brick ny miljöchef på Riksbyggen

den 23 november 2014

Riksbyggen förstärker sitt hållbarhetsarbete ytterligare när nu posten som miljöchef återinförs. Den som axlar rollen är Karolina Brick, som är välmeriterad för uppgiften och som funnits i företaget i drygt ett år.

Vilken livsmedelsbutik är energiklokast i Sverige?

den 21 november 2014

Livsmedelsbutiker har en hög energianvändning främst på grund av att de har många kylar och frysar, som står för 50 procent av elanvändningen. Generellt sätt är det dock möjligt för en livsmedelsbutik att minska sin elanvändning med 30 procent genom kloka energiåtgärder.

Ännu en domstolsseger för elnätsbranschen:

den 19 november 2014

Kommunalt ägda elnätsföretag ska jämställas med alla andra elnätsföretag. Det är innebörden av Kammarrättens i Jönköpingutslag i ett mål gällande Borås Stad. Kammarrätten undanröjer Förvaltningsrättens dom som innebar att kommunal elnätsverksamhet skulle lyda under självkostnadsprincipen.

Energianvändningen minskar till 2030

den 18 november 2014

Enligt Energimyndighetens långsiktiga scenariorapport minskar energianvändningen till 2030. Efterfrågan på el förblir oförändrad. Vindkraft och biobränsle står för en större andel av produktionen jämfört med idag.

Riksbyggen och Handelshögskolan i Göteborg samarbetar om hållbart boende

den 17 november 2014

För bostadsföretag med ambitioner att verka långsiktigt har hållbarhet blivit ett nyckelbegrepp. Det har Riksbyggen tagit till sig av, och hållbarhetstänkandet genomsyrar hela företagets verksamhet. I ett nytt samarbete med Handelshögskolan vid Göteborgs universitet ska nu de ekonomiska aspekterna av hållbarhetsbegreppet utforskas grundligare.

Herrestaskolan var med på världskonferensen SB14

den 15 november 2014

På konferensen SB14 i Barcelona 28-30 oktober visades de tio vinnarna i SGBC:s, Formas och Boverkets SB14-tävling upp som exempel på det främsta Sverige har att erbjuda inom hållbart byggande. 5 nya byggnader, 2 ombyggnader och 3 stadsdelsprojekt från olika delar av landet presenterades på utställningen, däribland Herrestaskolan i Barkarbystaden, Järfälla.

Fem nya medlemmar i Sweden Green Building Council

den 14 november 2014

Sweden Green Building Council har fem nya medlemmar. De nya medlemmarna i föreningen är Comfort-kedjan AB, Uppsala kommun, Näckström Fastigheter AB, Belleville Arkitektkontor AB och Bkind Konsult AB.

Sweden Green Building Awards 2014 delades ut

den 12 november 2014

Sweden Green Building Awards, som premierar hållbart byggande i Sverige, delades i måndags kväll ut på Stockholms stadshus efter den första konferensdagen av Building Sustainability SGBC14. Sweden Green Building Council belönar med prisen de fastighets- stadsutvecklings- och anläggningsprojekt som under det gångna året har varit föredömen för branschen.

KTC deltog på SABO Energikick 2014

den 9 november 2014

Den 4-5 november arrangerade SABO årets energihändelse i allmännyttan, SABO Energikick i Norrköping. Ett kunskapsforum för att inspirera och dela kunskap med sina kollegor i branschen samt leverantörer runt energifrågor.

Måndag kväll avgörs det - vem vinner Sweden Green Building Awards 2014?

den 8 november 2014

Sweden Green Building Awards, utmärkelserna som är Sveriges främsta för hållbart byggande och stadsutveckling, delas ut på konferensen Building Sustainability SGBC14 10-11 november. På galamiddagen på kvällen den 10 november i Gyllene salen på Stockholms stadshus kommer ett flertal svenska organisationer, företag och personer att belönas för sitt arbete med att skapa en bättre byggd miljö.

Ramavtal mellan Riksbyggen och EcoGuard

den 5 november 2014

Sedan en tid finns det nu ett ramavtal mellan Riksbyggen och EcoGuard. Avtalet avser leverans och installation av mätutrustning för temperaturmätning inomhus, styrning på innetemperatur samt tillhörande driftstjänster.

Allmännyttan har minskat energianvändningen med 12 procent på sex år

den 4 november 2014

En halv terawattimme. Så mycket energi har 106 allmännyttiga kommunala bostadsföretag sparat under ett år. – Besparingen motsvarar årsförbrukningen av hushållsel i 200 000 lägenheter, en framgång som många kan inspireras av, säger Therese Rydstedt, energiexpert på SABO.

Sollentunahem och Tranåsbostäder är Årets Energiutmanare

den 4 november 2014

Engagerade anställda och styrelseledamöter. Det är en av anledningarna till att de allmännyttiga kommunala bostadsföretagen i Sollentuna och Tranås vinner bransch- och intresseorganisationen SABOs utmärkelse Årets Energiutmanare 2014. Prisen delades ut vid Årets Energikick i Norrköping.

Boverket har landat rätt

den 4 november 2014

Boverket redovisade igår sitt regeringsuppdrag att utreda om krav på individuell mätning på lägenhetsnivå av värme och tappvarmvatten vid nybyggnad och ombyggnad är kostnadseffektivt. Boverkets slutsats är att det inte är kostnadseffektivt att kräva individuell mätning och debitering av värme och kyla.

D. Carnegie & Co AB köper grön el av Svensk NaturEnergi

den 3 november 2014

Svensk NaturEnergi blir ny elleverantör till D. Carnegie & Co AB, vilket innebär att samtliga deras fastigheter kommer att erhålla grön el från Svensk NaturEnergi. Avtalet som träder i kraft vid årsskiftet motsvarar 40 GWh per år och löper på tre år.

NCC är med och gör Frihamnen till stadsdel

Lyssna på Dogge Doggelitos Vi älskar betong

den 18 november 2014

Tidskriften Betong presenterar nu musikvideon ”Vi älskar betong”, som uruppfördes på Betonggalan i samband med prisutdelningen av "Ung&Tung" i torsdags förra veckan. Filmen är frukten av ett unikt samarbete mellan betongbranschen, Tidskriften Betong och den folkkäre betongambassadören Dogge Doggelito.

Mimer i Västerås bygger höghus i modern industriell träteknik vid Öster Mälarstrand

den 31 oktober 2014

– På fantastiska Öster Mälarstrand bygger vi trähus i sex våningar, säger Mimers VD Anders Nordstrand. Det går snabbt och är bra för miljön i Västerås. Dessutom ökar vi konkurrensen och spänner bågen för ny, spännande träarkitektur.

Nyskapande upphandling av äldreboende i Falun

den 29 oktober 2014

Vård- och omsorgsboendet Kårebacken är det första på 20 år i Falun. Det nyskapande i projektet är upphandlingsmodellen, den snabba byggprocessen och det klimatsmarta slutresultatet. Projektet var i också i fokus för den konferens som projektet Trästad genomförde i Falun den 22-23 oktober.

Jannice Johansson i ny roll som vice vd för Tengbom

den 4 oktober 2014

Arkitektkontoret Tengbom utser Jannice Johansson (bilden) till vice vd. Jannice har arbetat i ledande befattningar inom Tengbom sedan 2008 och tillträdde den nya rollen 1 oktober.

IVA–rapport visar byggmetoders betydelse för klimatpåverkan

den 24 september 2014

Att byggnader som vi lever och bor i påverkar klimatet är känt. Uppvärmning, hushållens beteendemönster och byggnaders energiförbrukning har haft ett konstant fokus sedan byggsektorn började diskutera klimatpåverkan. Avsevärt mindre känt är att själva byggprocessen har en helt avgörande klimatbelastning - redan idag. Kanske uppemot 50 procent.

Allt fler efterfrågar passivhus på den svenska byggmarknaden

den 23 september 2014

Det moderna passivhuset finns idag uppfört på drygt 40000 platser I världen, vilket är resultatet av ett gediget pionjärarbete. Ny fönsterteknik utvecklas snabbt i Europa, vilket är en nyckelfråga när nu hus och byggnader med passivhusteknik blir allt mer etablerat i Sverige och IG Passivhus Sverige anordnade ett välbesökt seminarium i ämnet passivhusfönster på World Trade Center i Stockholm.

Hållbarhet i fokus hos AB Bostäder i Borås

den 23 september 2014

Som en del av kretsloppsstaden Borås ligger klimat- och miljöfrågor varmt om hjärtat hos AB Bostäder i Borås. Företaget arbetar med hållbarhet i fokus från hur man arbetar med sina bostadsområden och tar tillvara på sina kunders engagemang för utveckling samtidigt som man renoverar fastigheter och bygger nytt med hållbarhetstankar.

Miljösmart tvättstuga i Jönköping

den 23 september 2014

På Österängen i Jönköping har VätterHem i ett pilotprojekt under Allmännyttans energisparkampanj renoverat en tvättstuga med stor hänsyn till energiförbrukning och miljöpåverkan. Ett gammalt mangelrum har också omvandlats till ett uppskattat klädbytesrum.

Ny teknik ger renässans för modernt tegelbyggande

den 23 september 2014

Många klassiska byggnader i vårt land står som aspiranter på titeln ”Sveriges förnämsta tegelbyggnad”, inte minst månghundraåriga slott, förnäma herrgårdar och påkostade kyrko–byggnader, men frågan är om inte Stockholms fantastiska Stadshus som bär arkitekten Ragnar Östbergs signum, plockar hem titeln. Nu är tegelkonstruktioner åter på frammarsch genom en snabb teknikutveckling.

Grön fasad producerar syre och renar luften

den 23 september 2014

God tid att flytta in i Stefano Boeris två trädbestyckade höghus mitt i Milano. Bosco Verticale visar att grön arkitektur kan vara mer än teknik och material. Miljötänk och förtätning samsas här i en enda arkitektonisk lösning.

Många fönsterprojekt hos Treklövern

den 23 september 2014

Treklövern Bostads AB har under senare år genomfört flera fönsterprojekt. Byte av fönster har gjorts för att spara energi och samtidigt har projekten ingått i mer eller mindre omfattande renoveringar och förnyelse av bostäderna, framförallt i bestånd från 60-talet. H-Fönstret i Lysekil har i många fall varit leverantörer av fönstren. Ibland har också monteringen ingått i H-Fönstrets åtagande.