Zenergy AB har tilldelats årets Energisparpris 2013. Utnämningen ägde rum på Byggmaskiner 2013 som gick av stapeln på Svenska Mässan i Göteborg den 12-15 mars.
Motiveringen löd "Juryn har fastnat för ett företag som på ett banbrytande sätt hittat nya tillämpningar för beprövad teknik i kombination med nytänkande konstruktionslösningar. Resultatet är en produkt som fungerar lika väl på egen hand som tillsammans med lösningar som redan finns på marknaden."
Det prestigefyllda priset är en stor glädje såväl för Zenergy AB som för dess kunder. Zenergy lågenergimodul ligger helt rätt i en tid som präglas av en jakt på minskad energiförbrukning och minskad miljöpåverkan.
Zenergy AB är ett svenskt företag som utvecklat ett helt igenom fukt och mögelresistent väggsystem för implementering i alla former av bostäder. Såväl permanenta som tillfälliga. Systemet är testat på SP i Borås och implementeras i bygg- och kontorsbodar för leverans till bland andra SKANSKA och Lambertsson Sverige AB(PEAB gruppen). En speciell lågenergi bod har tagits fram. Tester från SP i Borås visar överlägsna energireducerande egenskaper jämfört med andra tillverkare. Modulsegmentet breddas nu mot studentbostäder där färdiga konstruktioner finns för beställning.
Skanskas unika energilösning Deep Green Cooling vann Stora Inneklimatpriset vid Nordbygg Ecoforum. Lösningen minskar energiförbrukningen i kontor med upp till 30 procent.
EU-kommissionen kräver att Sverige inför krav på individuell mätning och debitering av värme och varmvatten och hotar stämma Sverige inför EU-domstolen för att det saknas lagstiftning. Men det är felaktigt, hävdar Fastighetsägarna.
Hur planerar och bygger vi säkra hållbara och städer som kan klara de utmaningar vi står inför? Nordbygg Ecoforum på Stockholmsmässan den 22-23 april är en konferens som vill peka mot teknikens möjligheter att bygga ett hållbart samhälle.
Bland svenska fastighetsföretag ligger ÖrebroBostäder AB i framkant när det gäller arbetet med att minska elenergiförbrukningen i fastighetsbeståndet. Genom att tänka innovativt och okonventionellt har ÖBO på bara 10 år minskat sin elenergiförbrukning med närmare 40 procent, vilket är något av ett rekord.
Den snabba utbyggnaden av vindkraft har gjort att vindkraften nu är Sveriges tredje största kraftslag efter vattenkraften och kärnkraften. Vindkraften står idag för cirka tio procent av Sveriges totala elanvändning och har stor potential att fortsätta öka enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi.
Idag, torsdagen den 16 april, passerar IVT Värmepumpar ännu en milstolpe. Klockan 11.15 lämnade den 400000:e värmepumpen monteringsbandet på fabriken i småländska Tranås. – Det här är ett kvitto på att över 40 år av innovativ teknik och drivkraft har lönat sig, säger Styrbjörn Drugge, marknadschef på IVT Värmepumpar.
Dagens lagstiftning styr mot gammeldags energiproduktion och skapar inte förutsättningar för egenproduktion av el – det är anledningen till att HSB, Telge Energi, Solkompaniet och Familjebostäder, som representant för Stockholms allmännyttiga bostadsbolag, nu går samman och bildar Solelkommissionen.
Paroc inleder nu ett samarbete med Ragn-Sells för att förbättra och förenkla återvinningen av Parocs stenullsprodukter. Först ut är avfallshanteringen för sandwichelement.
I vårändringsbudgeten presenterar regeringen ett paket för framtidsinvesteringar i fler jobb och ett mer klimatsmart samhälle. Paketet innehåller 620 miljoner kronor i ökat järnvägsunderhåll redan under 2015. Därefter investeras 1,24 miljarder årligen fram till 2018. Regeringen inför även ett lokalt klimatinvesteringsstöd och höjer metanreduceringsersättningen.
Nu är det takläggning på Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg - som blir Sveriges största passivhus och plusenergihus. Byggnadens tak är 15000 kvm stort och kommer till stora delar täckas av sedum, och med ett miljövänligt tätskikt från Buildsmart.
Det tredje numret av IG Passivhus har ordet är ute. Klicka vidare för att komma till webbtidningen.
Av 41 nomineringar har fem elteknikföretag nu tagit plats som finalister i EIO Guld – Årets elteknikföretag 2015.
För fyra av miljökvalitetsmålen är det en positiv utveckling, för fem av målen är riktningen negativ och resten av målen går det inte att se en tydlig riktning för utvecklingen i miljön. Fokus är även i årets uppföljning av miljömålen på behovet av styrning och rätt användning av resurser så att insatser ger resultat.
Vattenfall har undertecknat ett femårsavtal om att outsourca de delar av IT-verksamheten som gäller nätverk och hantering av PC-arbetsplatser till Computer Sciences Corporation, CSC. Avtalet ska förbättra effektiviteten och underlätta utvecklingen av IT-tjänster.
EU-kommissionens nyligen lanserade energiunion innehåller lovvärda energiambitioner men kräver en väl fungerande energimarknad på EU-nivå med fri konkurrens och avskaffade monopol på el-, värme- och kylmarknaderna för att lyckas.
Som första projekt i Sverige har kontorsbyggnaden på forskningsanläggningen MAX IV fått design stage-certifikat i BREEAM-SE. Projektet har fått högsta betyget Outstanding, vilket färre än två procent av alla certifierade projekt uppnår. Miljöcertifieringen har genomförts i samarbete mellan WSP, uppdragsgivaren Fastighets AB ML 4 och Peab.
Solen kommer att generera över 1,000,000 kWh per år och ge hållbar energi till svenska lärosäten under lång tid framöver. Och mer ska det bli när Akademiska Hus nu jobbar vidare för att under de kommande åren tredubbla det egna innehavet av förnyelsebar solenergi.
Många kommuner i Sverige har växtvärk och lider av bostadsbrist. Linköpings kommun har en tydlig väg för att komma till rätta med detta. Bostadsbristen ska byggas bort och ambitionerna är höga. Detta är något som också är uppenbart efter ett tvådagarsbesök i den expansiva och attraktiva Östgötametropolen.
Nu är årets andra nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.
Bostadsforum 2015, som arrangeras den 7-8 maj på Courtyard by Marriott Stockholm Hotel, blir en kraftsamling för att utveckla fler och bättre bostäder. Konferensen är lösningsinriktad och framtidsorienterad, med ett tydligt syfte – att visa upp många god och konkreta exempel på nya bostäder.
Trångt, trendigt och trivsamt är några beskrivningar om Fastighetsmässan 2015 i Stockholm, som arrangerades i mitten av mars på Kistamässan.
Det tredje numret av IG Passivhus har ordet är ute. Klicka vidare för att komma till webbtidningen.
”De säger att Sverige är vackert på vintern. Hur vet dom det? Då är ju Sverige täckt av snö!” Det här skrev salige Tage Danielsson som föddes 1928 och växte upp i Linköping. Under stora delar av sin barndom hjälpte han till i Folkets park där mamma Elsa stod i kiosken. Pappa Ivar körde buss i staden och busslinjen gick till Folkets park.
Många byggherrar spänner bågen högt i det expanderande Linköping. Det gäller även hos HSB Östergötland, som är en aktiv bostadsutvecklare med cirka 15000 medlemmar.
Ambitionerna är höga hos AB Stångåstaden, Linköpings allmännyttiga bostadsföretag, som också var värd för SABO:s Fastighetsdagar den 3-4 mars. Stångåstaden äger och förvaltar 18500 lägenheter och 33000 bostadskunder, vilket innebär 26 procent av alla bostäder i expansiva Linköping.
NCC Boende AB bygger nya bostäder i Södra Ekkällan och Vimanshäll i Linköping. NCC Boende ska genomföra cirka 10-15 nya byggprojekt i Ekkällan de närmaste åren.
Nu är Fuktsäkert 2015 ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.
I Täby kommun bygger man just nu framtidens kommunala skola när den 50 år gamla Näsbyparksskolan byggs om och renoveras för att kunna möta framtidens allt hårdare krav på skolmiljön. På andra platser i den expansiva kommunen norr om Stockholm byggs det nya skolor och befintliga skolor renoveras. Några exempel - Brinkskolan och Brinkens Förskola i Östra Vallabrink samt den nya skolan i Arninge.