Gemensam kritik mot nya regeler för andrahandsuthyrning

den 20 april 2012

I öppet brev idag till bostadsminister Stefan Attefall begär de stora bostadsrättsorganisatíonerna HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna att få träffa bostadsminister Stefan Attefall för att framföra att man han har gemensam kritik mot regeringens förslag i vårpropositionen om att reducera bostadsrättsföreningars möjligheter att besluta över andrahandsuthyrningar av de bostäder de äger.


I öppet brev idag till bostadsminister Stefan Attefall begär  de stora bostadsrättsorganisatíonerna HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna  att få träffa bostadsminister Stefan Attefall för att framföra att man han har gemensam kritik mot regeringens förslag i vårpropositionen om att reducera bostadsrättsföreningars möjligheter att besluta över andrahandsuthyrningar av de bostäder de äger.
 
Här är brevet i sin helhet :
 
Bostadsminister Stefan Attefall
 
I förra veckan presenterade regeringen ett förslag om att ändra reglerna för andrahandsuthyrning av bostadsrätter.  Nu ska bostadsrättsföreningarnas möjlighet att bestämma över andrahandsuthyrningar i de bostäder som föreningen äger ytterligare reduceras. Det krockar med både föreningsprincipen och med den grundläggande rätten man har i Sverige att bestämma över det man själv äger. I stället ska en medlem kunna hyra ut en lägenhet i upp till fem år utan tillstånd från föreningens styrelse. Efter två år ska den på nytt kunna hyras ut i ytterligare fem år, enligt den utredning som ligger till grund för regeringens förslag.
 
 Tillsammans förvaltar medlemmarna i föreningen dess mark och byggnader. Tillsammans bestämmer föreningens medlemmar också vad som ska gälla för fastigheten. Man beslutar t ex om inträde av nya medlemmar, och om man får hyra ut sin lägenhet i andra hand eller inte. Att beslutsrätten ligger hos föreningen handlar ytterst om att de boende ska kunna ta sitt gemensamma ansvar för föreningen och därmed fastighetens skötsel och ekonomi.
 
 Vi får nu dagligen in många synpunkter från styrelser i bostadsrättsföreningarna där man är oroade över regeringens initiativ och där man vittnar om vilka problem som många andrahandsuthyrningar ger upphov till.  Man vill ha sin organisations hjälp med att försöka stoppa förslaget.
 
 Vi representerar över 700 000 bostadsrättshavare och 11 500 bostadsrättsföreningar och vi vill nu tydligt markera att en mycket stor andel av våra bostadsrättsföreningar säger nej till att fråntas möjligheten att besluta om andrahandsuthyrningarna i de egna fastigheterna. Det finns inget idag som hindrar en bostadsrättsförening att bevilja fler tillstånd för uthyrningar om man vill det.
 
 Regeringen vill med sitt förslag skapa fler ?boendetillfällen? men har inte på ett trovärdigt sätt kunnat visa hur stort problemet är med att bostadsrättslägenheter skulle stå tomma och oanvända. Man hänvisar till en forcerad utredning som inte hunnit göra en egen analys utan hänvisar till en enkät från Stockholms Handelskammare. Både regeringen och utredningen påstår att denna undersökning inte kan utgöra underlag för ett ställningstagande samtidigt som man låter den göra just det.
 
 Vi är inte minst förvånade över processen bakom förslagen. Ena veckan presenterar en utredare ett antal förslag som saknar skarpa författningstexter. Utan att invänta åsikter från remissinstanserna presenterar regeringen den andra veckan sin åsikt, men fortfarande utan att i detalj kunna leverera svar på frågan om förslagen verkligen löser de problem som man säger sig vilja ta itu med . Vi ser också positiva inslag i utredarens förslag ? men har inte fått möjlighet att föra fram dem i normal ordning.
 
 Vi representerar organisationer som både bygger och förvaltar bostadsrätter, vi har täta kontakter med våra medlemmar. Vi begär nu att få träffa regeringen för att mer i detalj redovisa våra ståndpunkter och farhågor om det förslag som presenterats. Vi ställer gärna vårt kunnande till förfogande och hoppas att regeringen vill ta hänsyn till våra ståndpunkter.
 
 Stockholm 20 april 2012
 
RIKSBYGGEN
 
Sten-Åke Karlsson, VD
 
HSB
 
Anders Lago, Förbundsordförande
 
BOSTADSRÄTTERNA
 
Göran Olsson, VD        

Thomas Concrete Group förvärvar fler fabriker i USA

den 13 maj 2015

Göteborgsbaserade Thomas Concrete Group förvärvar amerikanska företaget Coastal Concrete med tio betongfabriker i Georgia och South Carolina. Koncernen stärker därmed sin position på betongmarknaden i den expansiva regionen mellan Atlanta och Raleigh på den amerikanska ostkusten.

Hög nivå på Bostadsforum 2015

den 12 maj 2015

Bostadsforum 2015 hölls på Courtyard by Marriott Stockholm Hotel den 7 och 8 maj. Arrangören Seminar Design Group imponerar genom att de lyckades samla så många ledande företrädare från fastighets- och bostadsbranschen i Sverige för enormt viktiga diskussioner och samtal om en var vår tids viktigaste frågor - hur skapas fler bostäder nu? Vi fick både problembilderna och svaren.

Rikshem köper Bo i Väsby AB

den 12 maj 2015

Rikshem är det företag som köper Bo i Väsbys fastigheter omfattande 652 lägenheter. Den utvalda köparen Rikshem är ett välrenommerat bolag med mångårig erfarenhet av att förvalta bostäder. Målet är att hyresgästerna ska ha en lika bra eller bättre hyresvärd än idag.

Vacse förvärvar Statens Biblioteksdepå

den 11 maj 2015

Vacse har förvärvat fastigheten Rölunda 1:6 i Bålsta från Stendörren Fastigheter AB. Fastigheten inrymmer Statens Biblioteksdepå (SBD) som magasinerar delar av Kungliga Bibliotekets samlingar. Här förvaras bland annat dagstidningar från och med 1851.

Midroc ökade omsättningen med 23 procent

den 11 maj 2015

Det går bra för Midroc. Midroc Europe redovisar en nettoomsättning på 5,3 miljarder, en rejäl ökning med 23% mot föregående år. Resultatet på 128 miljoner tyngs av två stora projekt som slutförts under året.

Sju av tio slutar renovera om ROT-avdraget sänks

den 11 maj 2015

Regeringens förslag att begränsa ROT-avdraget från dagens 50 procent till 30 procent kommer att drabba många av de seriösa företagen i byggbranschen. Sju av tio svenskar säger att de skulle avstå från att renovera om förslaget blir verklighet.

Akelius köper 196 lägenheter på Manhattan

den 11 maj 2015

Fastigheten från 1930 ligger i det populära området kring Gramercy Park på Manhattan i New York. I området bor bland andra Julia Roberts, Chelsea Clinton och Uma Thurman.

Järntorget lanserar konceptet Rimlig hyra

den 8 maj 2015

137 studenter kan till sommaren flytta in i nyproducerade studentlägenheter på 26 kvm vid Tallkrogens tunnelbanestation till en total månadskostnad på 2944 kr/månad inklusive bostadsbidrag. Detta möjliggörs genom en unik hyresrabatt på en för nyproduktion redan lågt satt hyra.

COWI startar drönarverksamhet i Sverige

den 6 maj 2015

En drönare är ett extremt effektivt redskap för att snabbt samla in detaljerad information från luften. COWI, med lång erfarenhet inom området, har nu tillstånd för professionell drönarverksamhet även i Sverige och kan omgående erbjuda en stor mängd tjänster för skräddarsydd och detaljerad data med drönare.

Balders vd Erik Selin tjänar pengar på flyktingbarnen

den 6 maj 2015

46500 kronor per månad - så mycket kan det kosta för svenska kommuner att hyra en etta för ensamkommande flyktingbarn. Fastighetsjätten Balders vd Erik Selin är en av de som tjänar stora pengar på flyktingbarnen, enligt Expressen, men Erik Selin bemöter kritiken. Det här skriver di.se.

Newsec hyr ut drygt 5 600 kvm i Frösunda åt Credit Suisse

den 6 maj 2015

Newsec har på uppdrag av Credit Suisse tecknat ett 6 årigt hyresavtal med Länsförsäkringar Stockholm, representerat av Tenant & Partner, som därmed flyttar sitt huvudkontor till Telegrafgatan i Frösunda. Lokalerna omfattar en yta om 5 667 kvm och inflyttning sker första halvåret 2016. 

Skanskas kontor vid Malmö Live fulltecknat

den 6 maj 2015

Skanska har tecknat ett hyresavtal med Trafikverket om 4 000 kvadratmeter. Det innebär att kontorsytorna i Malmö Live nu är fulltecknade.

Fasticon förstärker med ny rekryteringschef i Stockholm

den 6 maj 2015

Fasticon har anställt Therese Malk i rollen som chef Rekrytering Öst med bas i Stockholm.

Rasmus Brorman ny chef när Bjerking Installation Stockholm ska växa

den 5 maj 2015

Rasmus Brorman är ny chef på avdelning Installation Stockholm på Bjerking. Han har rekryterats internt och kommer närmast från en tjänst som gruppledare på avdelningen.

Profi Fastigheter hyr ut till Marbodal i InfraCity

den 5 maj 2015

InfraCity stärker sin position som norra Stockholms ledande kluster för köksbranschen när Marbodal etablerar sig under kvartal 4, 2015. Marbodal har tecknat hyreskontrakt om 440 kvm för butik och showroom.

Ny styrelse för IQ Samhällsbyggnad

den 5 maj 2015

På tisdagen höll IQ Samhällsbyggnad sin årsstämma i Stockholm. Under årsstämman valdes en styrelse med två nya ledamöter: Anna Bergström, BSK Arkitekter, och Per-Ola Jönsson, Skanska Installation. Mari Broman, tidigare vVD Riksbyggen, omvaldes som styrelseordförande.

Shenzhens nya unika hållbara huvudkontor väljer KONEs energieffektiva People Flow-lösningar

den 5 maj 2015

KONE, en av världens ledande leverantörer av hissar, rulltrappor, portar och automatiska dörrar, har fått i uppdrag att leverera energieffektiva hissar och personflödeslösningar till Shenzhen International Energy Mansion - det statligt ägda företag Shenzhen Energy Groups nya huvudkontor. Installationen kommer att sätta en helt ny standard för hållbara kontorsbyggnader i Kina.

Midroc och Väsbyhem bygger bostäder i Eds Allé, Upplands Väsby

Hög nivå på Bostadsforum 2015

den 12 maj 2015

Bostadsforum 2015 hölls på Courtyard by Marriott Stockholm Hotel den 7 och 8 maj. Arrangören Seminar Design Group imponerar genom att de lyckades samla så många ledande företrädare från fastighets- och bostadsbranschen i Sverige för enormt viktiga diskussioner och samtal om en var vår tids viktigaste frågor - hur skapas fler bostäder nu? Vi fick både problembilderna och svaren.

Infrastrukturministern på byggmässan i Malmö

den 2 maj 2015

Årets upplaga av Byggmässan i Malmö den 22-23 april slog utställarrekord! Aldrig förr har mässan varit så fylld av utställare, produktnyheter, innovationer och inspiration som i år.

Ecoforum 2015: Skarpa analyser och innovativa lösningar

den 1 maj 2015

– Inom hållbar stadsutveckling är utmaningarna många, men möjligheterna oändliga. Med de orden inledde Erik Hellqvist, VD på Svensk Byggtjänst, Ecoforum 2015 på Stockholmsmässan.

Bostadsbristen ska byggas bort i Linköping

den 15 april 2015

Många kommuner i Sverige har växtvärk och lider av bostadsbrist. Linköpings kommun har en tydlig väg för att komma till rätta med detta. Bostadsbristen ska byggas bort och ambitionerna är höga. Detta är något som också är uppenbart efter ett tvådagarsbesök i den expansiva och attraktiva Östgötametropolen.

Ny tidning ute!

den 13 april 2015

Nu är årets andra nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Inspirerande Fastighetsmässa i Kista

den 11 april 2015

Trångt, trendigt och trivsamt är några beskrivningar om Fastighetsmässan 2015 i Stockholm, som arrangerades i mitten av mars på Kistamässan.

IG Passivhus har ordet nr 3 ute nu!

den 6 april 2015

Det tredje numret av IG Passivhus har ordet är ute. Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

LinköpingsBo2017 - där idéer blir verklighet

den 11 mars 2015

”De säger att Sverige är vackert på vintern. Hur vet dom det? Då är ju Sverige täckt av snö!” Det här skrev salige Tage Danielsson som föddes 1928 och växte upp i Linköping. Under stora delar av sin barndom hjälpte han till i Folkets park där mamma Elsa stod i kiosken. Pappa Ivar körde buss i staden och busslinjen gick till Folkets park.

Hög puls hos HSB Östergötland

den 8 mars 2015

Många byggherrar spänner bågen högt i det expanderande Linköping. Det gäller även hos HSB Östergötland, som är en aktiv bostadsutvecklare med cirka 15000 medlemmar.

Stångåstaden satsar 4,5 miljarder – 2200 nya lägenheter byggs

den 8 mars 2015

Ambitionerna är höga hos AB Stångåstaden, Linköpings allmännyttiga bostadsföretag, som också var värd för SABO:s Fastighetsdagar den 3-4 mars. Stångåstaden äger och förvaltar 18500 lägenheter och 33000 bostadskunder, vilket innebär 26 procent av alla bostäder i expansiva Linköping.

NCC Boende bakom 1800 nya bostäder i Linköping

den 2 mars 2015

NCC Boende AB bygger nya bostäder i Södra Ekkällan och Vimanshäll i Linköping. NCC Boende ska genomföra cirka 10-15 nya byggprojekt i Ekkällan de närmaste åren.