Statens konstråd får regeringsuppdrag att utveckla miljonprogramsområden

Statens konstråd får regeringsuppdrag att utveckla miljonprogramsområden

den 23 oktober 2014

Regeringen vill att Staten konstråd ska arbeta fram praktiska exempel på hur miljonprogrammen kan berikas konstnärligt, tillsammans med lokala organisationer och civilsamhället. Projekten ska präglas av medborgarinflytande. Förslaget i budgetpropositionen gör det möjlighet att ta till vara viktiga erfarenheter och stärka miljön för de boende.


Regeringen presenterar i budgetpropositionen förslag om att under 2015?2018 tillföra totalt 230 miljoner kronor till kulturverksamhet i miljonprogramsområden och till konstnärlig gestaltning av områdenas boendemiljöer. Statens konstråd får i uppdrag att på initiativ av och tillsammans med lokala organisationer i det civila samhället arbeta fram praktiska exempel på hur miljonprogrammets olika miljöer kan berikas konstnärligt. De konstnärliga projekt som utförs ska präglas av ett starkt medborgarinflytande. Centralt för satsningen är att den ska utgå från de boendes behov och önskemål.

? Det här är en mycket intressant satsning. Konst ger nya perspektiv, uttrycker drömmar och kan skapa nya verkligheter. Vi arbetar med konst i de offentliga rummen, på platser där människor bor och rör sig. Nu kan vi tillsammans med lokala initiativ presentera fantastiska konstverk som också engagerar de som lever nära dem, kommenterar Magdalena Malm, direktör på Statens konstråd.

Statens konstråd har omfattande erfarenheter av att arbeta både i miljonprogramsområden och andra boendemiljöer. Projekten är ofta präglade av medborgardialog. En viktig erfarenhet är att den konstnärliga processen i sig kan skapa avgörande länkar mellan medborgare och samhällsutvecklare.

? Miljonprogrammen beskrivs så ofta som så problematiska att det kan leda till att de värden som redan finns där glöms bort vid renoveringar. Konstnärer har en särskild förmåga att tillsammans med de boende både se och utveckla det som är unikt för området, fortsätter Magdalena Malm.

Exempel på pågående projekt . Statens konstråd arbetar redan idag med flera projekt som engagerar boende i miljonprogramsområden. Ett aktuellt exempel är samarbetet med konstnären Marinella Senatore. Senatore är intresserad av ?self empowerment?, eller egenmakt. De boende får lära sig verktyg som att filma och skriva manus för att nå ut med sina egna berättelser, utan att vara beroende av medias eller andras initiativ eller kanaler. I Statens konstråds projekt kommer konstnären samarbeta med lokala organisationer och civilsamhälle i Husby, Rosengård och Sjöbo. Resultatet blir filmproduktioner som de boende själva skapat.

Exempel på tidigare projekt . Statens konstråds satsningar i boendemiljöer och miljonprogram har de senaste åren ofta byggt på en social process som involverar medborgarna. I Hallonbergen och Ör i Sundbybergs kommun kunde Statens konstråd och konstnären Kerstin Bergendal både öka medborgarnas inflytande på stadens utveckling och bidra med viktiga perspektiv inför planeringen av stadsmiljön. Genom konstprojektet PARK LEK samlades hundratals personers egna erfarenheter, behov och drömmar in som grund för utformningen av stadsrummet http://www.statenskonstrad.se/konst/hallonbergen-och-or-i-sundbyberg . I bostadsområdet Badhusberget i Lysekils kommun fick invånarna tillsammans diskutera sina behov och idéer vilket gjorde att projektet inte bara resulterade i en ny gårdsmiljö utan också i en ny gemenskap och stolthet i området http://www.statenskonstrad.se/konst/bostadsomradet-badhusberget .

Under 1997-2009 genomförde Statens konstråd flera satsningar i miljonprogramsområden, bland andra ?På plats i Fridhem? av konstnären Astrid Göransson i Karlshamn. Fler aktuella exempel finns i publikationen Konsten att gestalta offentliga miljöer ? Samverkan i tanke och handling ) http://www.statenskonstrad.se/om-oss/statens-konstrad/stadsutveckling .

På bilden:
Magdalena Malm är direktör på Statens konstråd.

Besqab tecknar avtal om förvärv av byggrätter i Liljeholmen

den 1 januari 2015

Besqab har tecknat avtal om förvärv av cirka 350 byggrätter i stadsutvecklingsprojektet Lövholmen i nordvästra Liljeholmen. Säljare är Cementa AB, som idag bedriver verksamhet på området.

Handelsbodarna säljer handelsfastigheter för 700 miljoner

den 1 januari 2015

Sedan 2009 har Coop Fastigheter och SPP tillsammans drivit Handelsbodarna i Sverige Fastighets AB. Handelsbodarna har i dag elvA fastigheter och ägs till 50% av respektive part. Nu har man beslutat att dela upp innehavet, med ett undantag.

Midway Holding säljer Sävsjö Trähus

den 1 januari 2015

Midway har, med tillträde den 7 januari 2015, sålt Sävsjö Trähus AB till Eksjöhus Industrier AB.

Akelius köper i Montreal och Paris

den 1 januari 2015

Under december 2014 har Akelius köpt tre fastigheter med sammanlagt 416 lägenheter i Montreal samt en fastighet med 48 lägenheter i Paris. Fastigheterna i Montreal är byggda mellan 1955 och 1967, Parisfastigheten är byggd år 1900. Transaktionsvärdet uppgår till SEK 622 miljoner.

Så börjar bostadsåret 2015

den 1 januari 2015

Oron för kommande amorteringskrav påverkar bostadsmarknaden mest i början av 2015, det menar 83 % av de svenska fastighetsmäklarna i en färsk prognos från Mäklarsamfundet. Enligt en trendspaning i samma undersökning är 2015 året då vi gör våra hem mer ombonade och färgglada.

Rekordhög transaktionsvolym år 2014

den 1 januari 2015

Transaktionsåret 2014 blev ett rekordår med en transaktionsvolym på 156 miljarder kronor. Detta är till och med en miljard mer än vad som omsattes det tidigare rekordåret 2008.

Väsby sticker ut positivt inom förnybar energi

den 30 december 2014

Upplands Väsby ligger i framkant inom området förnybar energi med 100 procent förnybar el, vindkraftverk och solenergi. I rapporten ”Öppna jämförelser – Energi och klimat 2014” som Sveriges kommuner och landsting och Energimyndigheten nu presenterar är Väsby ett gott exempel.

Lundbergs bygger hyresrätter i Linköping

den 30 december 2014

Fastighets AB L E Lundberg har av NCC förvärvat fastigheten Elitseglaren 1 med möjlighet till bostadsbyggnation i Södra Ekkällan, Linköping.

Stärkt samarbete mellan Lunds universitet och ESS

den 29 december 2014

Lunds universitet och ESS AB den 29 december, skrivit under ett MoU, Memorandum of Understanding. Det innehåller punkter om fortsatt strategiskt och operativt samarbete kring forskning och undervisning som är relevant för båda parter.

Spadtag för JMs hyresbostäder i Stureby, Stockholm

den 18 december 2014

Idag tas ett första spadtag för JM Hyresbostäder i Stureby i Stockholm. Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) kommer tillsammans med JMs VD Johan Skoglund att inviga området.

NCC tecknar en kreditfacilitet på 400 miljoner Euro

den 10 december 2014

NCC Treasury AB har idag tecknat en femårig revolverande kreditfacilitet om 400 miljoner Euro med två ettåriga förlängningsoptioner.

Riksbyggen bygger hyresrätter i Gustavsberg

den 5 december 2014

I de historiska porslinskvarteren i Gustavsberg kommer kooperativa Riksbyggen utveckla cirka 100 hyresrättsbostäder på uppdrag av Värmdö kommun. Fackförbunden Byggnads och Kommunal, som är delägare i Riksbyggen, är med och bildar gemensamt fastighetsbolag.

Målaremästarna välkomnar skärpt kontroll av ROT-avdraget och personalliggare i byggbranschen

den 5 december 2014

Riksdagen har idag fattat beslut om förbättringar av ROT-avdragets fakturamodell. De företag som utför ROT-arbeten ska nu även lämna in uppgifter om antalet arbetade timmar, debiterad ersättning för material och vilken typ av arbete som har utförts i det aktuella projektet. De nya reglerna gäller från 1 januari 2015.

White skapar plats för Sveriges största möten i Göteborg

den 5 december 2014

White arkitekter har ritat det tredje tornet på Hotel Gothia Towers som invigs lördag 6 december. Med totalt 1 200 rum blir detta en av Europas största hotell- och konferensanläggningar. White har samarbetat med Svenska Mässan i över 30 år och var med och skapade det första tornet som invigdes 1984.

Utbilda fler plåtslagare

den 5 december 2014

Fler plåtslagare minskar ungdomsarbetslösheten, skriver Thomas Dahlberg. Den svenska byggbranschen skriker efter plåtslagare. Därför behövs det fler utbildningar i plåtslageri och bättre information om framtidsyrket i landets grundskolor. Regeringen har här chansen att med enkla medel både bidra till sänkt ungdomsarbetslöshet och få bättre fart på byggandet och därmed på Sveriges ekonomi.

Snårets programledare Emma Jonsteg tilldelas Olle Engkvists medalj 2014

den 4 december 2014

Olle Engkvists medalj för högklassig journalistik är en årlig utmärkelse som har delats ut sedan 1967 med en lång rad mottagare i form av journalister, skribenter, fotografer och arkitekter. Årets mottagare är Emma Jonsteg vd på Utopia Arkitekter och programledare för Svensk Byggtjänsts podd Snåret. Igår kväll fick hon ta emot sin medalj i samband med Stockholms Byggnadsförenings högtidsmöte.

Nytt hållbarhetspris ska inspirera Väsby

den 4 december 2014

Ett nyttt hållbarhetspris tas fram av Upplands Väsby kommun 2015. Priset ska motivera individer och företagare i Väsby att arbeta med hållbarhetsfrågor.

NCC är med och gör Frihamnen till stadsdel

Lyssna på Dogge Doggelitos Vi älskar betong

den 18 november 2014

Tidskriften Betong presenterar nu musikvideon ”Vi älskar betong”, som uruppfördes på Betonggalan i samband med prisutdelningen av "Ung&Tung" i torsdags förra veckan. Filmen är frukten av ett unikt samarbete mellan betongbranschen, Tidskriften Betong och den folkkäre betongambassadören Dogge Doggelito.

Mimer i Västerås bygger höghus i modern industriell träteknik vid Öster Mälarstrand

den 31 oktober 2014

– På fantastiska Öster Mälarstrand bygger vi trähus i sex våningar, säger Mimers VD Anders Nordstrand. Det går snabbt och är bra för miljön i Västerås. Dessutom ökar vi konkurrensen och spänner bågen för ny, spännande träarkitektur.

Nyskapande upphandling av äldreboende i Falun

den 29 oktober 2014

Vård- och omsorgsboendet Kårebacken är det första på 20 år i Falun. Det nyskapande i projektet är upphandlingsmodellen, den snabba byggprocessen och det klimatsmarta slutresultatet. Projektet var i också i fokus för den konferens som projektet Trästad genomförde i Falun den 22-23 oktober.

Jannice Johansson i ny roll som vice vd för Tengbom

den 4 oktober 2014

Arkitektkontoret Tengbom utser Jannice Johansson (bilden) till vice vd. Jannice har arbetat i ledande befattningar inom Tengbom sedan 2008 och tillträdde den nya rollen 1 oktober.

IVA–rapport visar byggmetoders betydelse för klimatpåverkan

den 24 september 2014

Att byggnader som vi lever och bor i påverkar klimatet är känt. Uppvärmning, hushållens beteendemönster och byggnaders energiförbrukning har haft ett konstant fokus sedan byggsektorn började diskutera klimatpåverkan. Avsevärt mindre känt är att själva byggprocessen har en helt avgörande klimatbelastning - redan idag. Kanske uppemot 50 procent.

Allt fler efterfrågar passivhus på den svenska byggmarknaden

den 23 september 2014

Det moderna passivhuset finns idag uppfört på drygt 40000 platser I världen, vilket är resultatet av ett gediget pionjärarbete. Ny fönsterteknik utvecklas snabbt i Europa, vilket är en nyckelfråga när nu hus och byggnader med passivhusteknik blir allt mer etablerat i Sverige och IG Passivhus Sverige anordnade ett välbesökt seminarium i ämnet passivhusfönster på World Trade Center i Stockholm.

Hållbarhet i fokus hos AB Bostäder i Borås

den 23 september 2014

Som en del av kretsloppsstaden Borås ligger klimat- och miljöfrågor varmt om hjärtat hos AB Bostäder i Borås. Företaget arbetar med hållbarhet i fokus från hur man arbetar med sina bostadsområden och tar tillvara på sina kunders engagemang för utveckling samtidigt som man renoverar fastigheter och bygger nytt med hållbarhetstankar.

Miljösmart tvättstuga i Jönköping

den 23 september 2014

På Österängen i Jönköping har VätterHem i ett pilotprojekt under Allmännyttans energisparkampanj renoverat en tvättstuga med stor hänsyn till energiförbrukning och miljöpåverkan. Ett gammalt mangelrum har också omvandlats till ett uppskattat klädbytesrum.

Ny teknik ger renässans för modernt tegelbyggande

den 23 september 2014

Många klassiska byggnader i vårt land står som aspiranter på titeln ”Sveriges förnämsta tegelbyggnad”, inte minst månghundraåriga slott, förnäma herrgårdar och påkostade kyrko–byggnader, men frågan är om inte Stockholms fantastiska Stadshus som bär arkitekten Ragnar Östbergs signum, plockar hem titeln. Nu är tegelkonstruktioner åter på frammarsch genom en snabb teknikutveckling.

Grön fasad producerar syre och renar luften

den 23 september 2014

God tid att flytta in i Stefano Boeris två trädbestyckade höghus mitt i Milano. Bosco Verticale visar att grön arkitektur kan vara mer än teknik och material. Miljötänk och förtätning samsas här i en enda arkitektonisk lösning.

Många fönsterprojekt hos Treklövern

den 23 september 2014

Treklövern Bostads AB har under senare år genomfört flera fönsterprojekt. Byte av fönster har gjorts för att spara energi och samtidigt har projekten ingått i mer eller mindre omfattande renoveringar och förnyelse av bostäderna, framförallt i bestånd från 60-talet. H-Fönstret i Lysekil har i många fall varit leverantörer av fönstren. Ibland har också monteringen ingått i H-Fönstrets åtagande.