Strömstadsbyggen först i kön att beställa Kombohus Mini

den 6 april 2015

Allmännyttan i Strömstad är första bostadsföretag att avropa SABOs Kombohus Mini, ett prispressat flerfamiljshus med små lägenheter. – Vi öppnade den 1 april och jag är glad över att Strömstadsbyggen hängde på låset. Det här är bra hus till bra pris, säger Kurt Eliasson, vd för SABO.

Derome öppnar för 50 nya jobb inom byggsektorn

den 2 april 2015

Byggandet i Sverige har ökat och det skapar jobb i flera delar av byggsektorn. Derome Byggvaror & Träteknik har under förra året vuxit med 200 anställda och behovet av nya kompetenta medarbetare har inte minskat.

NCC:s hyresrätter i Sundsvall redo för inflyttning

den 28 mars 2015

I torsdags invigde bostadsminister Mehmet Kaplan det första hyreshuset som byggts inom ramavtalet för SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag. NCC har på uppdrag av Mitthem i Sundsvall byggt ett åtta våningar högt hyreshus enligt konceptet NCC Folkboende.

Högtryck på Flexator i Anneberg

den 28 mars 2015

2015 börjar mycket bra för den smålänska husproducenten Flexator. Under första kvartalet har man fått beställningar som gör att produktionen är säkrad året ut. Trenden att bygga större förskolor med fler avdelningar är en bidragande orsak till den kraftiga ökningen.

Bostadsministern invigde SABOs Kombohus Plus i Sundsvall

den 27 mars 2015

150 personer samlades igår torsdag i Sundsvall för att närvara när bostadsministern och de blivande hyresgästerna familjen Mykkänen invigde Mitthems nya hus, Sveriges första SABOs Kombohus Plus.

SABOs Kombohus ger positiva spiraler

den 20 mars 2015

Äldre flyttar från villor till lägenheter när allmännyttan bygger nytt och prisvärt. Därmed frigörs boenden i en positiv spiral. Den slutsatsen drar Stockholms universitet i en ny studie av SABOs Kombohus.

Landets första SABOs Kombohus Plus invigs i Sundsvall den 26 mars

den 9 mars 2015

Mitthem är först i landet med att färdigställa SABOs Kombohus Plus. Det nyckelfärdiga punkthuset är ett resultat av bransch- och intresseorganisationen SABOs andra ramupphandling som pressar byggpriserna och ökar konkurrensen.

Träbroar släpper ut nära hälften så mycket växthusgaser som betongbroar

den 7 mars 2015

En träbro släpper ut nära hälften så mycket växthusgaser under sin livstid jämfört med en betongbro. Material och underhåll står för den allra största delen av utsläppen. Det visar en ny studie

Södras avsikt är att bli komplett träleverantör till projekt i Europa

den 4 mars 2015

Arkitekter strävar efter nya lösningar för att använda trä. Södra startar därför den 1 april en ny projektavdelning i Karlstad som ska fungera som ett bollplank där idéer förvandlas till verklighet. 

Svenskt Trä bygger internationella broar inom trädesign

den 25 februari 2015

Svenskt Trä har fört samman två svenska lärosäten och American University of Dubai för att bidra till ett ökat internationellt utbyte kring trädesign.

Bostadsministern besökte det klimatsmarta bostadprojektet Skagershus

den 23 februari 2015

Idag besökte bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP)det klimatsmarta Skagershuset i Årsta, som utsågs till årets Stockholmsbyggnad 2014. – Det här är framtidens bostadsbyggande. Det har en god resurseffektivitet, hög miljömedvetenhet och är byggt i trä, vilket är ett förnybart och klimatsmart byggmaterial, säger Mehmet Kaplan.

Stororder till Moelven Byggmodul

den 13 februari 2015

Moelven Byggmodul har fått en order på lägenheter värd mer än 60 miljoner svenska kronor. Ordern gäller modullägenheter till Obos Innlandet i Hamar.

Marockanska designers på inspirerande studieresa med Svenskt Trä

den 9 februari 2015

Marockanska designers hämtar inspiration i Sverige – genom besök ute i olika verkliga miljöer som täcker förädlingsprocessen från skogsavverkning till moderna träprodukter. – Vi befinner oss på en upptäcktsresa i träkultur, säger Kanza Ben Cherif och Said Guihia, två designers från Casablanca som är med på resan.

Ny bok om industriellt byggande

den 3 februari 2015

Tyréns medarbetare Jerker Lessing är medförfattare till en ny bok om industriellt byggande. Jerker är en av Sveriges ledande experter på området och arbetar med forskning och utveckling kring industriellt byggande på Tyréns och har också varit gästforskare och lärare på Stanford University i USA. Tyréns har finansierat Jerkers arbete med boken, som är utgiven av Studentlitteraturs förlag.

Smarta byggen ger fler bostäder

den 2 februari 2015

Göteborg behöver fler hyresrätter. Husen som nu växer fram vid Elins Gård på Högsbohöjd är resultatet av smart arkitektur och nya samarbeten.

Trästad tar ny ansats

den 2 februari 2015

Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) talade om träbyggandets klimatfördelar, när han nyligen gästade ett seminarium om nytt byggande som arrangerades av Trästad.

Flexator bygger ny förskola i Håbo

den 27 januari 2015

Genom en mycket snabb byggprocess ska en helt ny förskola med sex avdelningar stå klar i Håbo innan semestern 2015. Detta är möjligt tack vare ett samverkansavtal mellan Håbo kommun och den industriella husproducenten Flexator. Tillsammans har man i detalj planerat det kommande bygget.

Landsbygdsministern besökte Folkhems trähusprojekt i Sundbyberg

den 21 januari 2015

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) gjorde på onsdag den 21 januari ett besök till Strandparken i Sundbyberg, där byggandet av nya bostäder helt i trä är i full gång. Genom att uteslutande använda sig av trä får produktionen en tydlig miljöprofil. Redan i dag finns världens högsta trähus i Sundbyberg.

Mimer bygger Västerås högsta trähus

den 20 januari 2015

Den 11 december togs det första sågtaget taget för Västerås högsta trähus - Kvarteret Mesanseglet. Fastighet & Bostadsrätt var förstås på plats!

Kungsledens försäljning av Nordic Modular Group slutförd

den 11 januari 2015

Kungsledens försäljning av 65 procent av Nordic Modular Group till Inter IKEA Investments är efter godkännande av Konkurrensverket nu slutförd i enlighet med de villkor som kommunicerades den 14 november 2014.

Rådhuskvarteret i Kristianstad Årets Bygge på fullspikad branschgala

LinköpingsBo2017 - där idéer blir verklighet

den 11 mars 2015

”De säger att Sverige är vackert på vintern. Hur vet dom det? Då är ju Sverige täckt av snö!” Det här skrev salige Tage Danielsson som föddes 1928 och växte upp i Linköping. Under stora delar av sin barndom hjälpte han till i Folkets park där mamma Elsa stod i kiosken. Pappa Ivar körde buss i staden och busslinjen gick till Folkets park.

Stångåstaden satsar 4,5 miljarder – 2200 nya lägenheter byggs

den 8 mars 2015

Ambitionerna är höga hos AB Stångåstaden, Linköpings allmännyttiga bostadsföretag, som också var värd för SABO:s Fastighetsdagar den 3-4 mars. Stångåstaden äger och förvaltar 18500 lägenheter och 33000 bostadskunder, vilket innebär 26 procent av alla bostäder i expansiva Linköping.

Hög puls hos HSB Östergötland

den 8 mars 2015

Många byggherrar spänner bågen högt i det expanderande Linköping. Det gäller även hos HSB Östergötland, som är en aktiv bostadsutvecklare med cirka 15000 medlemmar.

NCC Boende bakom 1800 nya bostäder i Linköping

den 2 mars 2015

NCC Boende AB bygger nya bostäder i Södra Ekkällan och Vimanshäll i Linköping. NCC Boende ska genomföra cirka 10-15 nya byggprojekt i Ekkällan de närmaste åren.

Ny tidning ute!

den 20 februari 2015

Nu är årets första nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Fuktsäkert 2015 ute!

den 19 februari 2015

Nu är Fuktsäkert 2015 ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

IG Passivhus har ordet nr 2 ute nu!

den 18 februari 2015

Det andra numret av IG Passivhus har ordet är ute. Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

Östersunds nyaste landmärke

den 12 februari 2015

Fagerskrapan är ett 16 våningar högt hus på området Valhall, byggt av Östersundshem. 56 hyreslägenheter är klara, de allra flesta har en fantastisk utsikt. I det kommunala bostadsbolaget pågår många stora renoveringsprojekt och en hel del nyproduktion pågår eller planeras.

Framtidens skolor byggs i Täby

den 12 februari 2015

I Täby kommun bygger man just nu framtidens kommunala skola när den 50 år gamla Näsbyparksskolan byggs om och renoveras för att kunna möta framtidens allt hårdare krav på skolmiljön. På andra platser i den expansiva kommunen norr om Stockholm byggs det nya skolor och befintliga skolor renoveras. Några exempel - Brinkskolan och Brinkens Förskola i Östra Vallabrink samt den nya skolan i Arninge.

Skanska och Carlyle skapar nya bostadsrätter i Nacka Strand

den 11 februari 2015

Skanska och Carlyle bildar ett joint venture-bolag. Det samägda bolaget förvärvar en kontorsfastighet vid vattnet i Nacka strand. Byggnaden kommer att konverteras från kontor till cirka 270 bostadsrätter, med beräknad byggstart hösten 2015.

Tidskriften Betong firar 100 år med 100 krönikörer

den 10 februari 2015

Måndagen den 2 februari började Tidskriften Betong sitt 100-årsfirande. 100 krönikörer bidrar med en krönika per vardag där enda gemensamma nämnaren är att de alla använt ordet betong. Det blir vitt skilda berättelser, allt från ondska och historiska avslöjanden till huvuden som sitter fast och nya forksningsrön. Vi från Fastighet & Bostadsrätt med sju år på nacken säger Grattis!